Ce se întâmplă când încetați să luați medicamente pentru slăbire. Cât de repede revine pofta de mâncare
Medicamentele de slăbit ajută milioane de oameni, însă atunci când tratamentul este oprit, aceștia iau din nou în greutate. „Pofta de mâncare revine curând”, susțin specialiștii.
Foamea revine rapid, atunci când nu mai luăm medicamente de slăbit FOTO: SHUTERSTOCK
Potrivit BBC, Domenica Rubino, director al Centrului de Management și Cercetare a Greutății din Washington, arată că medicamentele de slăbire precum Ozempic și Wegovy de la Novo Nordisk și Mounjaro de la Eli Lilly nu sunt remedii permanente pentru obezitate.
„Obezitatea nu este ca o infecție în care iei antibiotice și ai terminat. Nu este diferit de hipertensiune arterială sau diabet sau de multe alte boli cronice cu care ne confruntăm, în care trebuie să utilizați medicamente cronice ”, susține Domenica Rubino.
Este evident că medicamentele respective ajută oamenii să piardă în greutate. Un studiu clinic de referință cu semaglutidă, publicat în 2021, a constatat că participanții au experimentat o scădere în medie de 15% în greutate pe parcursul a 68 de săptămâni, în timp ce cei tratați cu placebo au pierdut 2%.
„De exemplu, unii dintre cei care iau medicamentul, totuși, scad până la 20% din greutatea lor inițială. Pretinsele beneficii pentru sănătate par acum să fie și mai de anvergură, cele mai recente date dintr-un studiu numit Select, publicat în 2023, care arată că semaglutida poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral cu o cincime la pacienții cu antecedente de boli. boala cardiovasculara”, susține publicația citată mai sus.
Ce se întâmplă când tratamentul este oprit
Mai multe studii au încercat să răspundă la această întrebare specială, iar toate par să indice același răspuns: kilogramele se acumulează rapid.
Într-un alt studiu, aproximativ 800 de persoane au primit injecții săptămânale cu semaglutidă însoțite de ajustări ale dietei, un regim de exerciții prescris și consiliere psihologică, toate acestea i-au ajutat să piardă aproape 11% din greutatea inițială în patru luni. Dar când o treime dintre participanți au fost ulterior trecuți la o injecție placebo pentru încă un an, aceștia au recăpătat 7% din greutatea pierdută.
Pofta de mâncare revine
Aceleași concluzii au fost observate și după studiul din 2021, cunoscut sub numele de Pasul 1. După 68 de săptămâni de injecții cu semaglutidă, pacientul mediu a pierdut mai mult de 15% din greutatea corporală, dar în 12 luni de la încheierea tratamentului, pacienții și-au recăpătat două treimi din greutatea anterioară.
Principala explicație este regiunile creierului legate de apetit sunt încă dereglate, determinând persoana să consume excesiv.
Medicamentele maschează doar această dereglare și, atunci când efectul lor este eliminat, pofta de mâncare le revine curând.
Sursa: adevarul.ro