Ce se întâmplă când arunci ulei uzat în chiuvetă: trucul care curăță țevile
O practică comună în gospodării este aruncarea uleiului alimentar uzat la chiuvetă. Dincolo de faptul că acest lucru are efecte negative asupra mediului înconjurător, mirosul emanat și scurgerea lentă reprezintă doar câteva dintre efectele acestui obicei.
Grăsimea depusă va atrage noi resturi alimentare. FOTO Shutterstock
Chiar dacă adăugați apă fierbinte, nu ar trebui să aruncați niciodată uleiul alimentar uzat sau grăsimi în chiuvetă. În cele din urmă, apa fierbinte se va răci, iar grăsimea depusă va atrage noi resturi alimentare.
De asemenea, un litru de ulei alimentar uzat aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă.
Uleiul este hidrofob , ceea ce înseamnă că nu se va amesteca cu apa. În cazul în care ați aruncat o singură dată grăsime în chiuvetă, iată ce trebuie să faceți. Umpleți bazinul chiuvetei cu apă caldă, detergent și un strop de oțet alb. Amestecați, apoi scoateți dopul de la scurgere pentru ca amestecul să curețe țevile. Ulterior, lăsați apa caldă să curgă timp de câteva minute. Apa caldă, detergentul și oțetul vor elimina cea mai mare parte a grăsimii depuse.
Pe viitor, nu uitați să aruncați uleiul alimentar uzat în mod corespunzător :
- Lasă uleiul la răcit după ce ai terminat de gătit,
- Strecoară uleiul pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare;
- Pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă;
- Mergi la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.
Sursa: adevarul.ro