Ce se întâmplă atunci când mănânci pe întuneric

Ce se întâmplă atunci când mănânci pe întuneric

Există restaurante, în întreaga lume, care le oferă clienților o experiență culinară inedită . Oamenii iau masa pe întuneric, în beznă totală și fără acces la telefoanele mobile. Cercetătorii au explicat ce efect poate avea mâncatul pe întuneric, asupra organismului.

Restaurant unde clienții mănâncă în întuneric FOTO traveler.ro

Restaurant unde clienții mănâncă în întuneric FOTO traveler.ro

Experiența culinară a unui client, într-un restaurant complet întunecat

Un client al restaurantului The Blind Cow, din Zurich, care a mers însoțit de sora sa, a povestit întreaga sa experiență, pentru BBC News . De cum intri în holul elegant și discret al restaurantului, un bărbat explică regulile. Nu sunt permise înăuntru dispozitive care fac lumină, cum ar fi ceasurile sau telefoanele mobile. Toate sunt depozitate în dulapurile de lângă ușa din față și luate la plecarea din local.

Ulterior, în hol intră un ospătar, care îi îndeamnă pe clienți să se alinieze în spatele lui. Cu toții trec printr-o anticameră slab luminată, cu draperii catifelate... și apoi, nu se mai vede nimic. Se aud doar zgomotele încăperii: oameni care vorbesc și râd și tacâmurile.

După ce chelnerul i-a adus un aperitiv numit amuse-bouche, bărbatul a spus că prima mușcătură a fost ciudată, întrucât în lipsa vederii nu și-a putut da seama, cu exactitate, ce mănâncă. Sora sa spunea că ar putea fi vorba despre niște măr, sau poate niște varză.

Nu a fost o sarcină ușoară pentru cei doi să distingă nici ce au mâncat la felul principal. Părea a fi „carne de vită, nu de miel, pe un pat de piure ceva.”. La plecare, după un desert savuros și un ceai, clienții au constatat că, deși crezuseră că au trecut doar în jur de 45 de minute, în realitate, se scurseseră nu mai puțin de două ore.

Impactul psihologic al întunericului, în timpul mesei

Clientul a fost de părere că invizibilitatea îți ridică responsabilitatea de a mânca într-un anumit fel, de a păstra lucrurile ordonate. Poți doar să stai și să vorbești și să gândești și ești doar o voce în întuneric ca oricare alta. El a spus că s-a simțit, în sfârșit, liber.

De asemenea, capacitatea noastră de a ține evidența timpului dispare în întuneric.

Numeroși psihologi au studiat efectele vederii asupra memoriei. Oamenilor cărora li s-a cerut să-și amintească ceea ce au auzit – de la înregistrări ale sălilor de biliard aglomerate până la lătrat de câini – le este mai greu decât dacă li se cere să-și amintească ceea ce au văzut.

Amintirile se formează într-un mod mult mai clar dacă informația este vizuală, a constatat un alt studiu. De partea cealaltă, informația auditivă nu oferă la fel de multă specificitate.

Un studiu despre luarea mesei în întuneric a constatat că, fără simțul vederii care să-i ghideze, oamenii pot consuma mult mai multe alimente decât în mod normal , fără să-și dea seama. Unii meseni, care au luat parte la acest studiu, au primit porții normale. Altora, în schimb, li s-au oferit porții supradimensionate. După masă, cu toții au avut parte de un desert, într-o cameră bine luminată.

Cu toate că persoanele care mâncaseră porții mai mari au avut un aport caloric cu 36% mai ridicat decât ceilalți, ei au reușit să mănânce la fel de mult desert. Totodată, ceilalți au simțit aceeași senzație de sațietate. Acest lucru sugerează că a vedea mâncarea în fața noastră ar putea contribui la calculele cantității pe care avem nevoie să o consumăm.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”