Ce se cunoaşte despre noul coronavirus, 2019-nCoV
Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile, relatează luni Reuters.
Iată mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
- Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat duminică directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003.
- Focarul actual se răspândeşte în prezent ''relativ repede'' şi ''acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată'', a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia.
- Joia trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut "situaţia de urgenţă din China", însă a apreciat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.
- Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces.
- Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.
- La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.
- Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.
- Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.
- Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.
- OMS a fost alertată în legătură cu prezenţa mai multor cazuri de pneumonie în Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autorităţile chineze au confirmat că au identificat un nou virus.
- Ministerul de Finanţe din China şi Comisia Naţională de Sănătate au anunţat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea răspândirii virusului, relatează luni Reuters care citează o declaraţie publicată pe site-ul ministerului.AGERPRES