Ce se ascunde în spatele straniei decizii a lui Putin de a-l trimite pe șeful FSB, Bortnikov, să rezolve problema din Kursk
Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a anunțat o operațiune antiteroristă în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk ca răspuns la incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, notează think-tankul american Institutul Pentru Studiul Războiului (ISW) , care subliniază că Moscova s-a ferit să declare stare de război sau să proclame legea marțială.
Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) și președintele Comitetului Național Antiterorism, Alexander Bortnikov, a anunțat operațiuni antiteroriste în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk ca răspuns la „unitățile de sabotaj și recunoaștere” care desfășoară „acte teroriste” în Rusia și „unitățile forțelor armate ucrainene” care desfășoară un „atac terorist” în regiunea Kursk.
Operațiunea antiteroristă permite autorităților ruse să ia o serie de măsuri, inclusiv suspendarea sau restricționarea serviciilor de comunicații, monitorizarea canalelor de telecomunicații, confiscarea vehiculelor și intrarea pe proprietăți private.
De ce Kremlinul nu a declarat lege marțială sau stare de război
Kremlinul nu a optat pentru declararea oficială a stării de război împotriva Ucrainei sau a legii marțiale – răspunsuri mai grave care ar mobiliza mai multe resurse ale statului rus printr-o mobilizare mai amplă și mai perturbatoare pe plan intern, spune ISW.
Moscova a decis probabil să declare o operațiune antiteroristă – spre deosebire de o stare de război sau de lege marțială – pentru a minimaliza amploarea incursiunii ucrainene în regiunea Kursk și pentru a preveni panica sau reacțiile interne – demonstrând reticența Kremlinului de a lua măsuri mai drastice pentru a răspunde situației. P
Mai mulți bloggeri de război ruși au sugerat ca Kremlinul să declare oficial război împotriva Ucrainei și au criticat Kremlinul pentru că nu a declarat legea marțială în locul operațiunii antiteroriste.
Declararea legii marțiale ar fi permis în special autorităților ruse să ia măsuri mai drastice, cum ar fi interzicerea mitingurilor și demonstrațiilor, decretarea stării de asediu și organizarea producției de articole de apărare pentru armată.
Vladimir Putin s-a abținut de când a început invazia de la declararea oficială a stării de război, și-a demonstrat în mod repetat reticența de a trece complet societatea rusă pe picior de război și a refuzat să declare o mobilizare generală ca parte a eforturilor de a preveni nemulțumirile interne care ar putea amenința stabilitatea regimului, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului.
Motivul pentru care șeful FSB a fost pus la comanda operațiunii
Probabil că Putin l-a numit pe Bortnikov în funcția de șef al operațiunii antiteroriste deoarece acesta s-a dovedit anterior a fi un conducător eficient în timpul crizelor care au amenințat stabilitatea internă rusă și regimul de la Kremlin
Una dintre acestea a fost rebeliunea grupării Wagner din iunei 2023, când Bortnikov i-a oferit garanții de securitate lui Evgheni Prigojin în timpul negocierilor. Prigojin a murit apoi într-un accident de avion ale cărui cauze au rămas neclare.
Putin a lăudat public FSB pentru garantarea securității și suveranității Rusiei imediat după realegerea sa în martie 2024.
Declararea operațiunii antiteroriste sub conducerea lui Bortnikov sugerează că Putin a fost nemulțumit de modul în care comandamentul militar rus a gestionat sau de capacitatea de a gestiona situația din regiunea Kursk.
Numirea lui Borisov ar putea crea însă probleme
Un sistem complicat de comandă și control (C2) pentru operațiunea antiteroristă condusă de FSB sub conducerea lui Bortnikov poate afectat eficacitatea răspunsului Rusiei la operațiunea din Ucraina, apreciază ISW.
Articolul 9 din legea privind operațiunile antiteroriste prevede că „unitățile și formațiunile forțelor armate ruse sunt implicate în desfășurarea unei operațiuni antiteroriste prin decizia șefului operațiunii antiteroriste.”
Rosgvardia a precizat sâmbătă că elemente din Rosgvardia, FSB și Ministerul Afacerilor Interne (MVD) participă la operațiunea antiteroristă în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk.
Zonele de frontieră ale regiunilor Belgorod, Briansk și Kursk se află în zona de responsabilitate a grupării de forțe din nordul Rusiei, iar elementele din cadrul Ministerului Apărării (MoD) al Rusiei sunt probabil cele mai bine echipate pentru a respinge forțele ucrainene în zonă.
Nu este clar modul în care FSB și Bortnikov vor stabili o organizare de comandă și control comună clară între aceste elemente disparate și probabil vor exista fricțiuni și obstacole birocratice între FSB și alte structuri, care vor reduce eficacitatea de luptă generală a forțelor ruse.
Ministerul rus al Apărării pare să se bazeze pe o combinație de recruți ruși care acționau deja în regiunea Kursk, pe elemente ale grupării de forțe din nord și pe elemente redistribuite din zonele de primă linie cu prioritate mai mică din Ucraina pentru a se apăra împotriva operațiunii ucrainene din regiunea Kursk, exacerbând probabil dezorganizarea răspunsului ales de Rusia, mai scrie Institutul pentru Studiul Războiului, care a publicat și o hartă cu teritoriul din regiunea rusă Kursk unde ar opera forțe ucrainene.