Ce se ascunde în spatele anulării vizitei președintelui Iranului în Turcia

Ce se ascunde în spatele anulării vizitei președintelui Iranului în Turcia

Președintele iranian Ebrahim Raisi nu s-a prezentat, ieri, la un summit la Ankara, anunțat anterior de președintele turc Recep Tayyip Erdogan în fața jurnaliștilor, dar pe care Teheranul însuși nu l-a confirmat oficial, potrivit AFP.

Radicalul Ebrahim Raisi

Confuzia din jurul vizitei lui Raisi subliniază tensiunile care persistă între cele două puteri regionale, în ciuda opiniilor lor comune asupra războiului Israel-Hamas.

Președinția turcă a declarat pentru AFP că Erdogan nu are nicio întâlnire planificată pentru marți și nu a explicat dacă vizita a fost anulată sau amânată.

Agenția de presă semi-oficială a Iranului Tasnim a informat că vizita lui Raisi în Turcia a fost „amânată”.

De asemenea, nu a oferit niciun motiv sau alte detalii.

Erdogan a anunțat personal prima vizită oficială a președintelui iranian în Turcia cu ocazia zborului său de întoarcere de la un summit între liderii regionali de la Riad din 11 noiembrie, la care a participat și Raisi.

„Președintele iranian Ebrahim Raisi vine la noi în data de 28 a lunii”, a declarat Erdogan reporterilor de la bordul avionului.

Vizita a fost anunțată și de mass-media de stat din Turcia și a fost discutată pe larg la televiziuni luni.

Dar nu a fost niciodată confirmat oficial de biroul lui Raisi sau de presa oficială a Iranului.

Cei doi președinți și diplomații de vârf ai țărilor au avut conversații telefonice în weekend, axate pe războiul din Gaza.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian și-a exprimat „speranța că, odată cu continuarea diplomației la nivel înalt între cele două țări, cele două părți pot vedea întărirea și aprofundarea cooperării reciproce”, a declarat Ministerul de Externe iranian.

Relatii complexe

Erdogan a devenit unul dintre cei mai acerni critici din lumea musulmană la adresa Israelului după declanșarea operațiunii militare în Fâșia Gaza, ca răspuns la atacul militanților Hamas din 7 octombrie.

El a catalogat Israelul drept „stat terorist” și a numit Hamas susținut de Iran „un grup de eliberare”.

Dar analiștii cred că Iranul dorește ca Turcia să treacă de retorică și să rupă relațiile comerciale și energetice înfloritoare cu Israelul.

„Iranul se așteaptă ca Turcia să pună capăt comerțului direct și indirect cu Israelul”, a declarat pentru AFP directorul Centrului pentru Studii Iraniene din Istanbul, Hakki Uygur.

„Turcia, pe de altă parte, a adoptat o atitudine care separă problemele politice de cele comerciale”.

Guvernul din Gaza condus de Hamas spune că aproape 15.000 de oameni -- majoritatea civili și inclusiv mii de copii -- au murit de când Israelul a început să riposteze pentru atacurile transfrontaliere fără precedent ale Hamas, în care Israelul spune că au murit 1.200 de persoane.

Iranul și Turcia împărtășesc o graniță de 535 de kilometri și o istorie complexă de relații economice strânse și opinii opuse asupra disputelor regionale.

Turcia a sprijinit eforturile rebelilor de a-l răsturna pe președintele Bashar al-Assad susținut de Iran și Rusia în timpul războiului civil din Siria.

Sprijinul Ankarei pentru cele două războaie victorioase ale Azerbaidjanului împotriva separatiștilor armeni din Nagorno-Karabah a creat, de asemenea, o neliniște profundă în Iran.

Teheranul se teme că renașterea influenței Azerbaidjeanului în regiunea Caucaz ar putea alimenta ambițiile separatiste ale marii minorități etnice azere a Iranului.

Iranul este, de asemenea, îngrijorat de o rută comercială propusă de-a lungul graniței sale de nord dintre Azerbaidjan și Turcia, care ar putea complica accesul său în Armenia.

Cel mai important conflict dintre Turcia și Iran a fost cel din Caucaz și Karabah”, a spus expertul iranian Arif Keskin, din Ankara.

Odată cu conflictul din Gaza, această problemă a fost lăsată în urmă, dar rămâne în continuare acolo ca o problemă importantă”, a declarat Keskin pentru AFP.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!