Ce scriu deținuții în revistele penitenciarului. Foștii primari dau sfaturi despre administrație și publică bancuri
Deținuții din Argeș au posibilitatea de a scrie în revista Penitenciarului Mioveni. Unii pun pe foaie informații din domeniul în care au lucrat, în timp ce alții publică bancuri sau scriu poezii pentru a primi recompense.
Penitenciarul Mioveni Foto: A.V.
Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, și Ion Năftănăilă, fostul primar al comunei Albeștii de Muscel (din județul Argeș), aflați în prezent în Penitenciarul Mioveni, sunt doar o parte dintre cei care și-au pus amprenta, din plin, la crearea publicației.
Tudor Pendiuc a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, pe 5 mai 2023, de Curtea de Apel București, în dosarul „Publitrans” , fiind și obligat, alături de alte persoane la plata unui prejudiciu de 23.279.706,03 lei. În perioada petrecută în Penitenciarul Mioveni, Tudor Pendiuc a publicat mai multe texte în revista instituției.
Fostul edil a dezbătut subiecte precum: serviciile publice, administrația publică locală, funcționarii publici, dar și despre inteligența artificială sau bisericile rupestre din Argeș.
Pendiuc nu a uitat de cei 24 de ani petrecuți în fruntea administrației locale din Pitești. În unul dintre numerele revistei, acesta a explicat cititorilor ce este primarul.
„Este persoana - de fapt autoritatea - responsabilă de buna funcționare a primăriei, fiind șeful acesteia, care trebuie să rezolve problemele localității prin aplicarea legilor în vigoare și a hotărârilor Consiliului Local”, a scris fostul edil.
De asemenea, a precizat în paginile revistei și ce este primăria: „Din punct de vedere al legislației existente, primăria este o structură funcțional-administrativă formată din primar, viceprimar, secretarul localității și aparatul de specialitate al primarului. Așadar, primăria nu este o instituție, așa cum este aceasta definită de lege. Este o formă de organizare administrativă locală, similară guvernului. Șeful primăriei este primarul, așa cum primul ministru este șeful guvernului”.
Lui Tudor Pendiuc i-a fost respinsă, recent, cererea de liberare condiționată și a rămas la închisoare până în decembrie 2024 când va putea deschide o nouă acțiune în instanță.
Un alt fost primar scrie bancuri și oferă sfaturi de sănătate
Și Ion Năftănăilă, fostul primar al comunei Albeştii de Muscel, a scris în revista închisorii. Aflat în spatele gratiilor de la Penitenciarul Mioveni din decembrie 2021, unde ispăşeşte o pedeapsă de patru ani închisoare pentru infracțiuni de corupție, fostul edil s-a ocupat la revistă cu partea de umor, redactând rubrica „Să mai și râdem”:
„-Nevastă, ce e de mâncare la cină?/- Nimic, bărbate./-Păi și ieri tot nimic a fost!/- Ai dreptate, fiindcă am gătit pentru două zile”, este doar unul dintre bancurile pe care le-a publicat acesta în revistă.
Ion Năftănăilă a dat și sfaturi pe partea de sănătate. A scris despre efectele rozmarinului: „Planta favorizează secreția bilei, combate balonările, refluxul, elimină gazele și stimulează apetitul”.
În căutarea recompenselor
Persoanele condamnate pot munci și pot desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională.
Aceste activități îi mențin activi, dar le pot aduce și recompense, cum ar fi suplimentarea dreptului la pachete şi vizite sau chiar permisiunea de ieşire din penitenciar.
„Fiecare activitate întreprinsă prin sectorul de reintegrare, de la activități semi-structurate (reviste/concursuri tematice etc.) până la activități de lungă durată, beneficiază de credite (puncte). Sistemul penitenciar are un proces regresiv și progresiv. Atunci când ești cuminte și faci lucruri, primești credite (puncte). Acestea duc la acordarea unora recompense, prin valorificarea lor, determinând astfel un proces constant de progres pentru o evoluție pozitivă. Numărul de recompense ne arată nouă care e parcursul lui în penitenciar și evoluția sa. Unele participări pot fi necreditate, dar relevante (activități de voluntariat)”, precizează comisarul de poliție penitenciară Patric Ghebaru, directorul Penitenciarului Mioveni.
Sursa: adevarul.ro