Forțele de ocupație ruse se confruntă cu o presiune mare și în sudul Ucrainei, în Herson, unde se desfășoară concomitent o acțiune ofensivă ucraineană.
Problemele Moscovei sunt cu atât mai mari cu cât a pierdut puncte strategice în nordul Ucrainei, ceea ce face extrem de dificilă o operațiune logistică de transfer de tehnică și noi trupe. Totodată, și în sud, în Herson, ucrainenii au reușit să izoleze forțele ruse prin distrugerea principalelor căi de acces, în special poduri.
În contextul în care statutul juridic al acțiunii militare nu permite mobilizarea generală, Kremlinul are dificultăți și în a trimite noi trupe pe front, moralul forțelor ruse fiind scăzut.
În Federație Rusă s-a cerut bombardarea infrastructurii din vestul Ucrainei de la granița cu Polonia și de la granița cu Republica Moldova pentru a „rupe” forțele armate ucrainene de tehnică militară modernă NATO
Voanews.com
În Federația Rusă propaganda vorbește permanent de un conflict militar pe teritoriul Ucrainei între forțele ruse și NATO. iar un expert rus a identificat recent principala cauză a blocajului rus din Ucraina: Tehnica militară de ultimă generație pe care statele din vest o transferă, în special sisteme americane HIMARS, dar și obuziere M777.
Ucraina beneficiază și de tehnică modernă europeană, precum obuziere franceze CAESAR sau germane PzH 2000. Multe alte state au trimis blindate, lansatoare de rachete, sisteme antitanc etc.
Alexander Perendzhiev, profesorul, politologul rus și expert militar, în cadrul unui interviu acordat publicației Vzglyad, a propus regândirea strategiei ruse și reluarea planului privind distrugerea infrastructurii civile ucrainene din nordul țării pentru a „rupe” din punct de vedere logistic Polonia de Ucraina. Acesta amintește că majoritatea armamentului NATO trimis Ucrainei intră în țară prin Polonia. Pentru siguranță, Perendzhiev propune bombardarea masivă a infrastructurii și la granița cu Republica Moldova.
Perendzhiev vorbește de bombardarea regiunilor Transcarpatia, Lvov și Volîn, aflate în apropierea graniței poloneze.
Dar „e de dorit” ca același lucru să se întâmple și la granița cu Republica Moldova, afirmă rușii.
„În primul rând Ucraina trebuie separată de Polonia. De fiecare dată când auzim despre o lovitură a Forțelor Armate ale Ucrainei trebuie să înțelegem că acesta e de fapt doar numele oficial, dar în realitate ne luptăm cu NATO. Echipamente militare sunt furnizate peste granița de vest a Ucrainei”, spune Perendzhiev care e de părere că încă Moscova e precaută iar conducerea militaro-politică e mai axată pe „linia diplomatică”.
SURSA: defenseromania.ro