Ce sarcini a primit Viktor Orban după ce a fost numit „prieten” de către Xi Jinping
Liderul chinez Xi Jinping i-a spus premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Beijing, că este un „prieten” al țării sale şi i-a transmis să continue la strângerea relațiilor între Beijing și Budapesta chiar dacă statele europene caută să „reducă riscurile” din partea Chinei.
Viktor Orban (stânga), primit de Xi Jinping la Beijing FOTO EPA-EFE
Sub Guvernul Orban, instalat în 2010, Ungaria s-a apropiat treptat de orbita Chinei, pe care îl prezintă drept un partener important în privinţa comerţului şi investiţiilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres .
Această subordonare față de China contrastează cu politicile externe ale altor state membre UE, care iau în considerare diversificarea şi să nu devină dependente de cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.
În ceea ce privește Ungaria, China a oferit, în cadrul proiectului „Centura și Drumul”, cea mai mare parte a finanţării legăturii feroviare între Budapesta şi Belgrad, un proiect care a fost criticat pentru costurile sale imense şi lipsa de transparenţă.
„Vă considerăm un prieten. Aţi sprijinit în mod activ construirea în comun a proiectului Centura și Drumul şi aţi contribuit la promovarea dezvoltării de înaltă calitate a cooperării Centura și Drumul”, i-a spus Xi lui Orban, care se află la Beijing alături de mai mulți lideri de stat, inclusiv cu cel rus Vladimir Putin.
În ultimii ani, indiferent de schimbările din situaţia internaţională, relaţiile sino-ungare au menţinut o dezvoltare la nivel înalt, i-a mai spus Xi lui Orban.
China este dispusă să-şi ducă parteneriatul strategic cuprinzător cu Ungaria la noi niveluri, a conchis liderul autoritar de la Beijing.
Premierul ungar este în vizită la Beijing pentru a participa la un forum-cheie privind „Centura și Drumul”, un plan ambiţios lansat de Xi în urmă cu un deceniu pentru a-și extinde deopotrivă influența comercială și cea geopolitică pe plan global.
Într-un semn clar al supunerii lui Orban față de Xi, premierul ungar a blocat declaraţiile UE care critică legea securităţii impusă de regimul de la Beijing în Hong Kong.
Multe guverne occidentale au declarat că legea respectivă încalcă promisiunea de a menţine un grad ridicat de autonomie pentru Hong Kong de la revenirea sa în 1997 sub conducerea Beijingului.
Sursa: adevarul.ro