Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie/De ce a aruncat președintele pisica peste gard, în curtea PSD

Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie/De ce a aruncat președintele pisica peste gard, în curtea PSD

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, la reexaminare în Parlament legea care prevedea că Legislativul este cel care stabilește data alegerilor. Demersul președintelui amână aplicarea legii și o duce spre o dată în care aceasta nu mai poate fi aplicată așa cum inițial PSD își dorea. Mai exact, posibilitatea ca alegerile parlamentare să fie amânate pentru martie anul următor este una foarte redusă.

Procedural această lege nu mai poate fi aplicată pentru că nu se încadrează în termenii necesari prevăzuți de Constituție iar PNL și președintele Klaus Iohannis vor face tot posibilul să se întâmple asta.

Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților și care stabilește că Legislativul este cel care hotărăște data scrutinului a fost adoptată în iulie 2020.

Președintele Klaus Iohannis și PNL au contestat legea la Curtea Constituțională care le-a respinsă sesizarea de neconstituționalitate. Mai mult, judecătorii CCR au spus că alegerile parlamentare se pot amâna iar mandatele senatorilor și deputaților pot fi prelungite maxim trei luni de zile în situația unei stări de urgență.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat public că nu este de acord cu amânarea alegerilor parlamentare. Totodată, președintele și PNL vor folosi la maximum toate pârghiile de care dispun pentru a tergiversa intrarea legii în vigoare.

În acest context retrimiterea în Parlament a legii blochează practic aplicarea acesteia. Procedural Parlamentul trebuie să dezbată din nou legea și să o treacă prin ambele Camere. Chiar dacă legea este dezbătută în regim de urgență procedura tot durează minim trei zile.

Apoi legea merge spre promulgare la președinte care are la dispoziție 10 zile să o facă. Din nou legea poate fi contestată la Curtea Constituțională de către PNL. O decizie a judecătorilor poate fi rapidă dar se pierd alte 10 zile (procedură cu motivarea CCR).

Și după o decizie a Curții, legea s-ar întoarce din nou la promulgare la președinte care va beneficia din nou de termenul de 10 zile.

În aplicare legii poate fi amânat până la sfârșitul lunii noiembrie când deja campania electorală s-a terminat și se apropie ziua scrutinului - 6 decembrie.

În cazul în care PSD ar continua presiunea de aplicare a legii, Guvernul Orban poate să dea o ordonanță de urgență care să abroge legea prin care se dă parlamentului dreptul să fixeze data alegerilor. Această mișcare ar amâna aplicarea legii pănă la scrutinul din 6 decembrie.

Practic legea de stabilire a alegerilor parlamentare de către Legislativ nu are șanse să fie aplicată. Surse politice au declarat pentru  HotNews.ro că în acest context PSD a renunțat să preseze în Parlament trecerea în regim de urgență a legii.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”