Ce șanse de reușită dă Agenția de Informații a Pentagonului, care a prezis înfrângerea rapidă a Kievului la începutul războiului, contraofensivei ucrainene
Analistul șef al Agenției de informații a Departamentului Apărării al SUA (DIA), care a prezis înfrângerea rapidă a Kievului la începutul războiului, a povestit cum evaluează Pentagonul acum capacitățile Ucrainei.
Militari ucraineni la Bahmut Foto Profimedia
După trei luni de progrese dureros de lente, contraofensiva ucraineană capătă amploare. În apropiere de satul Robotîne, trupele ucrainene au spart prima dintre cele trei linii de apărare ale rușilor. Acum o atacă pe a doua.
„Dacă am fi vorbit despre asta acum două săptămâni, aș fi fost puțin mai pesimist. Breșa lor în a doua centură de apărare... este de fapt destul de semnificativă”, a declarat Trent Maul, directorul diviziei de analiză a Agenției de Informații a Departamentului de Informații al Apărării (DIA) din cadrul Departamentului de Apărare al SUA, pentru The Economist .
Va reuși Ucraina să treacă prin a doua și a treia linie Surovikin înainte ca obuzele să se termine și să vină iarna? Sarcina Agenției de Informații a Pentagonului, care este mai puțin cunoscută decât CIA, este de a măsura potențialul militar al inamicilor SUA. Acest lucru necesită adesea estimări cantitative: raza de acțiune a unei rachete iraniene sau dimensiunea flotei chineze. Rapoartele anuale ale DIA, intitulate „Puterea militară sovietică”, erau așteptate și citite cu mare atenția în timpul Războiului Rece.
Agenția a greșit în privința Irakului în 2014 și a Afganistanului în 2021
Dar factorii intangibili nu sunt mai puțin importanți. Maul admite că Agenția sa a greșit în privința Irakului în 2014 și a Afganistanului în 2021, unde armatele construite de americani s-au prăbușit aproape peste noapte.
„Ne-am gândit că afganii vor lupta până la sfârșitul anului calendaristic și vor încerca să apere Kabul în mod eroic”, spune Maul, amintind că în schimb „au depus armele destul de repede”.
Această experiență, precum și eșecul armatei irakiene în confruntarea cu Statul Islamic, a determinat DIA să „subestimeze” capacitățile Ucrainei atunci când Rusia și-a lansat invazia anul trecut.
„Am avut o părere similară că pe hârtie ar fi pur și simplu supraevaluată”, explică Maul subestimarea capacităților ucrainene.
DIA a schimbat metodologia de evaluarea
Acesta s-a dovedit a fi un moment instructiv. Maul a arătat The Economist o „notă tehnică” de 40 de pagini publicată în ianuarie anul acesta, care regândește modul în care agenția evaluează voința țării de a lupta. Documentul evidențiază modul în care factorii naționali, cum ar fi insistența lui Volodimir Zelenski de a rămâne la Kiev în comparație cu decizia lui Ashraf Ghani de a fugi din Kabul, pot afecta câmpul de luptă. Acest lucru indică importanța conducerii în prima linie, moralul armatei, puterea comenzii și controlului acesteia și dacă are sprijin logistic și medical constant. Anterior, astfel de lucruri au fost neglijate în evaluarea Ucrainei, așteptându-se ca aceasta să fie învinsă rapid. Tocmai pentru a evita astfel de greșeli, analiștii DIA completează acum o foaie detaliată care îi ajută să ia în considerare acești factori și modul în care pot interacționa în moduri neașteptate.
Această metodologie este crucială atunci când vine vorba de evaluarea săptămânilor următoare în Ucraina. Mole spune că DIA va monitoriza semnele care indică capacitatea Rusiei de a continua furnizarea de muniții de artilerie în liniile frontului și de a sprijini comandamentele din teren. El admite că oficialii americani și ucraineni nu au reușit să evalueze profunzimea apărării rusești și cât de greu i-ar fi Ucrainei să „pătrundă” cu ajutorul vehiculelor blindate.
Generalii ucraineni au declarat pentru ziarul The Guardian că 80% din eforturile Rusiei au vizat construirea primei și a doua linii de apărare. Maul avertizează că cea mai mare parte a întăririlor rusești rămâne pe a treia linie, scrie The Economist .
În ultimele săptămâni, oficialii americani au criticat în privat comandamentul ucrainean pentru strategia militară , inclusiv decizia de a desfășura unități cu experiență în est, în jurul orașului Bahmut, mai degrabă decât pe o axă sudică cheie. Mol vorbește mai cu tact.
„Este discutabil dacă ucrainenii au folosit astfel de tactici, care, după cum se spera, le-ar permite să obțină succese mai agresive într-un timp mai scurt”, spune el.
Mai importante sunt două variabile critice: stocul de muniție al Ucrainei, vital pentru susținerea barajelor de artilerie care asigură avansul, și vremea, care se va deteriora în toamnă.
Unul dintre oficialii administrației Biden spune că Ucraina mai are aproximativ șase până la șapte săptămâni de lupte înainte de punctul culminant al ofensivei. Există o diferență de opinii cu privire la cât de mari progrese pot fi făcute în acest timp. Unii cred că armata ucraineană, care și-a abandonat majoritatea rezervelor înainte de străpungerea liniei a doua și a suferit pierderi grele, este puțin probabil să poată avansa foarte departe.
„Dacă te uiți la câmpul de luptă peste 5 ani, probabil că va arăta la fel ”, spune un reprezentant de rang înalt al informațiilor americane, subliniind că atât calitatea forțelor ruse, cât și a celor ucrainene scade în timp.
Maul este ceva mai puțin îngrijorat. El notează că generalul Serghei Surovokin, care a construit liniile defensive, și Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, sunt acum în afara câmpului de luptă. Primul dintre ei a fost demis, iar al doilea a murit într-un accident de avion.
Maul, alegându-și cu atenție cuvintele, spune că succesele recente ale Ucrainei sunt „semnificative” și oferă forțelor acesteia o „ocazie realistă” cu o probabilitate de 40-50% de a sparge liniile rusești rămase până la sfârșitul anului. Dar el avertizează că muniția limitată și vremea rea vor face sarcina "foarte dificilă" , scrie The Economist.
Atenția se îndreaptă deja către următorul sezon de lupte. Chiar și în absența unui progres semnificativ în acest an, DIA consideră că, dacă Ucraina poate extinde breșa din jurul Robotîne , își poate menține teretoriul eliberat și va continua să primească muniție, va fi bine pregătită pentru o nouă ofensivă în 2024.
Sursa: adevarul.ro