Ce șanse are România să intre complet în Schengen anul acesta: „Așteptăm alegerile dintr-un stat membru”

Ce șanse are România să intre complet în Schengen anul acesta: „Așteptăm alegerile dintr-un stat membru”

Obiectivul României este de a intra în Schengen şi cu frontierele terestre până la sfârşitul anului, dar acest deziderat, sprijinit inclusiv de Comisia Europeană, este în cele din urmă o decizie de natură politică aşteptată din partea unui singur stat membru UE şi ea depinde de rezultatul alegerilor din ţara respectivă, a declarat vineri, 6 septembrie, la Digi24, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, referindu-se la Austria, fără a o numi explicit, scrie Ziare.com.

În martie 2024, după mulţi ani de aşteptare, România şi Bulgaria au intrat în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, dar marea aşteptare este legată de ridicarea controalelor la frontierele terestre.

Întrebată dacă s-ar putea ajunge la un acord în acest sens până la sfârşitul acestui an, Luminiţa Odobescu a răspuns că este un obiectiv pe care ministerul său îl urmăreşte şi pentru care lucrează în strânsă coordonare cu Ministerul de Interne.

Un alt interlocutor important este Bulgaria, cu care România a făcut tandem pentru aderarea la Schengen. „Am avut recent un dialog extrem de aplicat cu omologul meu bulgar, pentru că suntem împreună cu Bulgaria şi depindem foarte mult şi de eforturile pe care Bulgaria le face în materie de luptă împotriva migraţiei ilegale. Ne-am coordonat foarte strâns pe acest aspect”, a spus Luminiţa Odobescu.

Comisia Europeană sprijină, de asemenea, aderarea deplină a României la Schengen şi a inclus-o în programul viitorului executiv condus de Ursula von der Leyen. „Discutăm constant cu Comisia Europeană. Tot ceea ce ne-am angajat în declaraţiile politice pe care atunci când am intrat în Schengen-ul aerian, le-am luat, noi le-am adus la îndeplinire. Am raportat, ca să spun aşa, deja, Comisiei Europene. Comisia Europeană, inclusiv în noul program al său, prezentat de doamna preşedinte von der Leyen, a precizat că finalizarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la Schengen este prioritară şi beneficiem în continuare de sprijinul acesteia”, a arătat Luminiţa Odobescu în interviul de la Digi24.Cu toate acestea, „depindem în continuare de decizii politice, urmare unor alegeri şi acţiunile noastre sunt îndreptate spre a asigura toată informaţia şi argumentaţia necesară pentru ca aceste decizii, această decizie politică, să fie luată într-o manieră pozitivă, în interesul nostru”, a atras atenţia şefa diplomaţiei române referindu-se, fără a o numi, la Austria, singurul stat membru UE care s-a împotrivit faţă de aderarea României la Schengen.

Principala obiecţie a Vienei a fost legată de imigranţii ilegali care ar ajunge în Austria prin România şi Bulgaria.

Întrebată dacă decizia legată de Schengenul terestru ar putea interveni, totuşi, până la finalul acestui an, Luminiţa Odobescu a subliniat: „Depindem, aşa cum am spus, de o decizie a unui stat membru, o decizie politică şi, evident, aşteptăm alegerile din ţara respectivă”.

Austria are alegeri legislative la 29 septembrie, iar Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, antiimigraţie, este favorit, devansându-i pentru prima dată pe conservatorii cancelarului Karl Nehammer. Veto-ul pe care Viena l-a opus faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schenghen a fost legat în general de ascensiunea acestui partid, al cărui discurs antiimigraţie a avut succes în rândul electoratului. În consecinţă, cancelarul Karl Hammer a încercat să preia tema siguranţei la frontiere opunându-se extinderii Schengen cu România şi Bulgaria.

Ungaria, care deţine preşedinţia Consiliului UE până la sfârşitul acestui an, a promis că va face tot posibilul pentru ca România să poată adera la spaţiul Schengen - fără controale la frontierele interne - până la sfârşitul acestui an, după cum a asigurat, chiar în această săptămână, la Bucureşti, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii