Ce șanse are revolta mercenarilor Wagner să dărâme regimul Putin?
Președintele rus se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa puterii sale din cei 23 de ani în care a condus țara nucleară. Și este uimitor să vezi cum într-o singură noapte acel zid de control total pe care l-a menținut în tot acest timp se dărâmă, scrie CNN.
Foto shutterstock
Asemenea situție părea și inevitabilă și imposibilă. Era inevitabilă, din moment ce războiul inept însemna că numai un sistem la fel de închis și impermeabil la critici precum Kremlinul ar putea supraviețui unei astfel de aventuri monstruoase. Și era imposibilă, pentru că criticii lui Putin pur și simplu dispar, sau cad pe ferestre, sau sunt otrăviți. Cu toate acestea, acum a cincea cea mai mare armată din lume trăiește fratricidul, îndreptarea armelor către camarazi, acesta fiind singurul lucru care poate salva elita Moscovei de la colaps.
Toată lumea era atât de obișnuită să-l considere pe Putin un maestru tactician, încât primele salve de sfidare ale liderului „Wagner” Evgheni Prigojin au fost uneori evaluate ca o manevră vicleană - o încercare a lui Putin de a-și ține generalii în suspans cu ajutorul unui spărgător loial. Dar ceea ce vedem astăzi - cu Putin forțat să admită că Rostov-pe-Don, principalul său centru militar, i-a scăpat de sub control - pune la îndoială orice idee că Kremlinul îl controlează, scrie CNN.
Cu toate acestea, este probabil ca unitățile Wagner să fi planificat așa ceva de ceva de mai mult timp. Justificarea acestei revolte a apărut foarte rapid și spontan - atacul aerian asupra taberei Wagner, pe care Ministerul rus al Apărării o neagă, a apărut la câteva ore după declarația de război a lui Prigojin.
El a spus parțial adevărul despre începutul nereușit al războiului: Rusia nu a fost amenințată de un atac NATO, iar rușii nu au fost persecutați. Singura înșelăciune pe care a susținut-o a fost că în spatele planului de invazie se afla conducerea rusă, nu Putin însuși. Forțele Wagner s-au adunat foarte repede și au înaintat spre Rostov. Acest lucru este dificil de făcut spontan într-o singură zi.
Poate că Prigojin a visat că îl poate obliga pe Putin să schimbe conducerea Ministerului Apărării, pe care șeful Wagner îl critica public de luni de zile. Dar discursul lui Putin de sâmbătă, 24 iunie, dimineața, a distrus această perspectivă. Acum, elita rusă se confruntă cu o alegere existențială - între regimul șocant al președintelui și întunecatul „mercenar Frankenstein” pe care l-a creat pentru a-i face treaba murdară și care s-a întors împotriva stăpânilor săi.
Pentru armata rusă, acesta este și un moment de iluminare. Cu câțiva ani în urmă, criticile blânde din partea lui Prigojin i-ar fi adus eliminarea, poate chiar fizică. Dar acum liderul Wagner se deplasează liber, demonstrând deschis că se va muta la Moscova.
Unde sunt forțele speciale ale FSB?
Dezamăgiți de cursul războiului, agenții FSB nu vor să lupte împotriva camarazilor lor înarmați și experimentați din „Wagner”?
Nu este pentru prima dată în această primăvară, când se poate vedea că Moscova arată slabă. Atacul cu dronă asupra Kremlinului din mai trebuia să fi făcut elita lui Putin să se gândească de ce apărararea capitalei era atât de slabă. Câteva zile mai târziu, casele de vacanță de lux au fost vizate de și mai multe drone. Printre cei bogați ai Rusiei, evenimentele recente vor elimina orice întrebări despre dacă ar trebui să pună la îndoială puterea lui Putin.
Este posibil ca aceste evenimente să schimbe cursul războiului în favoarea Kievului. Dar revoltele se termină rareori în Rusia sau în altă parte, cu rezultatele pe care au urmărit să le obțină. Răsturnarea țarului Nicolae al II-lea în Rusia în 1917 s-a transformat în Revoluția bolșevică, Lenin și apoi Imperiul Sovietic.
Nu este necesar ca acest lucru să ducă la îmbunătățiri. Este posibil ca Prigojin să nu câștige, iar bazele controlului Kremlinului riscă să nu se prăbușească. Dar un Putin slăbit poate face lucruri iraționale pentru a-și demonstra puterea. S-ar putea să nu fie în stare să accepte logica înfrângerii în următoarele luni pe fronturile din Ucraina, precum și să nu-și dea seama de adâncimea nemulțumirii din propriile sale forțe armate și să nu aibă un control adecvat asupra acțiunilor acestora. Poziția Rusiei ca putere nucleară responsabilă se bazează pe stabilitatea la vârf.
Multe lucruri riscă să meargă prost. Dar este de neconceput că regimul Putin va reveni vreodată la culmile sale anterioare de control de acum înainte. Și este inevitabil ca mai multe tulburări și schimbări să urmeze, potrivit CNN.
Sursa: adevarul.ro