Ce să faci atunci când simți că ești în depresie. Cum te poti descurca la job dacă treci prin această tulburare
Nebăgată în seamă, depresia poate deveni un real pericol pentru cei care se confruntă cu ea. Nu mulți reuşesc să îşi dea seama că au de-a face cu o problemă ce necesită ajutor. Unele persoanele care suferă de depresie ajung să se confrunte cu stigmatizarea la locul de muncă.
Depresie. FOTO Shutterstock
Depresia a devenit o afecțiune tot mai comună, ce poate apărea la orice vârstă. Mulți cred că tristețea este simptomul la care trebuie să se raporteze, însă există multe alte elemente care ar trebui să dea de gândit.
Schimbări comportamentale
Specialiştii precizează că există anumite simptome care pot să conducă la diagnosticul de depresie. Astfel, în viaţa unei persoane care prezintă această tulburare afectivă vor apărea anumite schimbări comportamentale. De la lipsa somnului, a poftei de mâncare, până la gândurile negre, toate sunt semne care pot indica eventualele probleme.
Neluată în serios și fără ajutor, această tulburare poate conduce la adevărate tragedii.
Medicul psihoterapeut Nadia Gorduza a explicat, pentru doc.ro , că persoanele care suferă de depresia se confruntă cu stigmatizarea atunci când angajatorii sau colegii nu știu că o o astfel de tulburare poate fi un handicap la locul de muncă.
Cum gestionezi depresia la job
Potrivit statisticilor, unul din 20 de angajați se confruntă cu depresie la un moment dat. Și nu poate scapă de ea doar cu puțină voință. Vindecarea începe cu solicitarea și obținerea de ajutor.
Medicul arată cum te poți descurcă la locul de muncă în timp ce treci prin perioada de depresie:
1. Recunoaște semnele depresiei!
2. Ia o pauză pentru sănătatea ta mintală!
„Ar putea însemna diferența dintre a nu avea o cădere în ceea ce privește sănătatea mintală sau a avea nevoie de un timp suplimentar”, spune medicul psihoterapeut Nadia Gorduza pentru doc.ro.
3. Caută tratament!
Dacă ai afla că au diabet, ai lasă muncă deoparte pentru a găși un medic și pentru a te stabiliza! Potrivit specialistei, depresia nu este diferită de orice altă afecțiune cronică. Este important să o identifici și să beneficiezi de tratament pentru ea..
4. Verifică serviciile și asigurarea la locul de muncă!
Unele locuri de muncă au programe de asistență pentru angajați care includ servicii confidențiale de sănătate mintală.
5. Fă lucruri care te fac să treci cu bine peste zi!
Dacă nu ai posibilitatea să iei o până când depresia lor este sub control perfect, stabilește-și obiective clare, liste cu ce ai de făcut și evidențiază prioritățile.
6. Decide dacă este cazul și cum să-i spui șefului că treci prin depresie!
7. Ai grijă de corpul și de mintea ta!
Este important că, în timpul tratamentului să te îngrijeșți și de sănătatea fizică: să dormi suficient timp, să mănânci sănătos să faci mișcare în natură. Și meditația poate fi de ajutor.
8. Participi sau eviți petrecerile de la birou?
Specialistă spune că nu trebuie să alegi între două extreme, ci să ai putea să reușeșți să discuți câteva minute cu un coleg într-un colț liniștit, apoi să pleci.
9. Apelează la sprijinul colegilor!
Colegii de la locul de muncă pot fi o mare sursă de sprijin.
10. Familie și la prietenii pot fi un suport important. Apelează la ei!
11. Anticipează factorii declanșatori de la birou!
Poți învăța de la psihoterapeutul tău cum să gestionezi depresia și să anticipezi factorii declanșatori precum proiectele stresante, ca să te pregăteșți să le înfrunți corect.
12. Să știi când să cauți ajutor cât mai repede posibil
Trebuie precizat că inclusiv persoanele care se află în tratament se pot reîntoarce în faza acută de depresie.
„Este timpul să-ți suni psihoterapeutul”, recomandă medicul.
13. Fii mai blând cu tine!
Sursa: adevarul.ro