Ce s-a mai speriat PSD de Iohannis! Președintele, ca-n zicala oltenească: Îmi rupse el o mână și-un picior, dar și eu îi făcui pălăria praf!

Ce s-a mai speriat PSD de Iohannis! Președintele, ca-n zicala oltenească: Îmi rupse el o mână și-un picior, dar și eu îi făcui pălăria praf!

Ce s-a mai speriat PSD de Iohannis! Președintele, ca-n zicala oltenească: Îmi rupse el o mână și-un picior, dar și eu îi făcui pălăria praf! Le-a zis-o Iohannis la investitura, nu? "Ati bagat tara in criza", "topaiala fiscala". Vorbe grele, apasat rostite, incrunatari. Tare, nu? A inghetat Daddy, panica, asa-i?

Nu. Discursul presedintelui m-a lasat rece si nu am vazut in el mai mult decat un joc de scena menit sa raspunda cumva criticilor vehemente primite de dl Iohannis dupa ce l-a desemnat rapid, fara cea mai mica obiectie pe Mihai Tudose, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

In ianuarie, presedintele avea criterii, a refuzat o desemnare, desi situatia era cu mult mai grea. PSD era pe varf de glorie, de-abia castigase zdrobitor alegerile, o suspendare putea avea succes fara probleme, profilul extern al presedintelui era modest.

La desemnarea de acum, PSD era fix pe dos. Dupa cum a constatat chiar dl Iohannis, numai ce bagase tara in criza dupa sase luni de guvernare autocaracterizata drept proasta, majoritatea PSD- ALDE a scazut consistent, motiunea a trecut la mustata, presedintele de-abia inregistrase succese externe majore.

Constatarile pe care le-a facut i-ar fi dat presedintelui posibilitatea sa fie si mai ferm in exprimarea exigentelor, sa puna conditii PSD- ALDE. Si totusi, acum presedintele n-a cracnit. Nu si-a luat nici macar ragazul unei zile de gandire.

De ce s-a grabit atat de tare sa bata palma cu Liviu Dragnea? Se pare ca de frica lui Victor Ponta sau poate pacalit de faptul ca il va pastra pe Tudorel Toader la Justitie, un ministru extrem de alunecos, fara pozitionari ferme si care oricum nu poate impiedica ceea ce CCR a decis deja.

In paranteza fie zis, ce pare sa se ascunda dincolo de frazele stufoase si docte ale ministrului in care isi pune presedintele speranta sa apere justitia, a devoalat un fost ministru, liberalul Catalin Predoiu, care l-a audiat pe dl Toader in comisia juridica: "Observand cu mare atentie raspunsurile ministrului, tonul, gesturile de lehamite scapate din neglijenta, privirea si atitudinea, as putea spune ca din punctul de vedere al Ministerului Justitiei lupta anti-coruptie s-a incheiat, iar pe MCV nu da prea multe parale. Am avut senzatia ca am in fata acel Tudorel Toader care spunea la Bruxelles ca singura problema cu OUG 13 a fost ora la care a fost adoptata. O fi bine, dle ministru?!"

Ma lasa absolut rece zicerile incruntate ale presedintelui cat timp ele au ramas in faza de simple constatari. Ca PSD a bagat tara in criza au spus mai toti ziaristii, au constatat mai toti oamenii. Si ei cred ca asteptau de la presedinte nu doar sa constate, ci sa si faca ceva, in limita puterilor sale.

Culmea e ca in discursul sau, presedintele l-a tamponat mai tare pe Sorin Grindeanuatribuindu-i aproape exclusiv OUG 13, nu lui Liviu Dragnea care, intelegem, ramane sa deconteze pentru istorie doar motiunea de cenzura. Convenabil, as zice.

Ce sa fi facut dl Iohannis? Exact ce a facut in iarna. Sa-si aplice criteriile pentru desemnarea premierului: integritate si competenta. Atat. Nimic altceva nu asteptam. Trocul acestea pe Mihai Tudose, indiferent care a substratul lui, mi se pare odios si inacceptabil.

Constata presedintele schimbarea programului de guvernare si topaiala fiscala. Tot ca analistul, de altfel. Intai ca tot ce s-a intamplat joi cu Pilonul II, mostra de responsabilitate oferta de tripleta Misa - Tudose -Dragnea, cu consecinte palpabile pe bursa, n-a fost o topaiala.

A fost o monstruozitate si ma tem ca ea se va repeta pentru ca izvoraste dintr-o evidenta mentalitate, aceea care si in urma cu cateva luni nastea informatia ca urmeaza nationalizarea Pilonului II. Este clar ca planul exista, deci ma tem ca e doar o chestiune de timp pana cand va fi totusi pus in practica.

In al doilea rand, si schimbarile si topaiala sunt consecinte directe ale faptului ca Dragnea a fost salvat de intelegerea cu presedintele si a umplut guvernul dupa cum l-a taiat capul.

Daca exigentele erau tinute sus cu orice risc, poate ca pana la urma aveam un premier mai de Doamne ajuta. Si nu ma indoiesc ca rezistenta sa ar fi coalizat o parte din societatea ajunsa la exasperare. Si chiar daca pierdea, critica sa era incomparabil mai puternica si cu efecte mai grele. Dl Iohannis ramanea reper.

Asa, nu ma indoiesc ca PSD si Liviu Dragnea n-au mai putut de frica. Presedintele a zis cate ceva, ei au guvernarea, banii, au plecat de la Palat si incep sa imparta prada. Presedintele a vorbit incruntat si "genunche" e ministrul Educatiei. Ce sa zic!

Am auzit argumentul ca pentru prezidentialele din 2019 strategia presedintelui e buna: de ce sa forteze PSD sa aiba un premier bun care sa se transforme in rival prezidentiabil? Mai bine sa-l lase sa se faca praf. Da, odata cu tara. Lasi tara sa se duca in cap ca sa iti maximizezi tu sansele electorale, pentru ca pe ruine castigi mai usor.

Eu inteleg de ce multi s-au declarat foarte fericiti dupa discursul presedintelui. I-a mai racorit nitel, le-a dat o mica satisfactie si le intretine nevoia de speranta. Dar ma tem ca doar cu asta vor ramane. Tara e din nou pe mana lui Dragnea si sacii-s in caruta PSD, fara ca presedintele sa fi avut vreo obiectie.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”