Ce s-a discutat în absența lui Teodosie la Sinodul Mitropolitan. Vasile Bănescu: „Era obligatoriu“

Ce s-a discutat în absența lui Teodosie la Sinodul Mitropolitan. Vasile Bănescu: „Era obligatoriu“

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit miercuri, 28 februarie 2024, la București. De la ședință a lipsit arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, care este judecat joi, 29 februarie 2024, de Sinodul BOR. Prezența era obligatorie, a precizat purtătorul de cuvânt al BOR.

Arhiepiscopul Teoodosie participă al sedința Sfântului Sinod al BOR de astăzi FOTO: arhiva

Arhiepiscopul Teoodosie participă al sedința Sfântului Sinod al BOR de astăzi FOTO: arhiva

Sinoadele mitropolitane au loc, pe regiuni, înaintea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Sinodul Mitropolitan al Munteniei și Dobrogei se ține la București, celelalte se țin în teritoriu. Astfel că ședința de lucru pentru Mitropolia Munteniei și Dobrogei a avut loc la reședința patriarhală și a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În aceeași zi, în dimineața de miercuri, 28 februarie 2024, s-a desfășurat însă la Patriarhie și Adunarea Națională-Bisericească formată din preoți și mireni, la care Teodosie a fost prezent. El a plecat apoi, după adunare, preferând să nu mai intre în ședința Sinodului Mitropolitan. Arhiepiscopul Tomisului a lipsit astfel de la ședință, deși prezența sa era obligatorie, precizează purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, pentru „Adevărul”.

„Ieri (miercuri, 28 februarie 2024 - n.r.) după ședință s-a întors la Constanța, invocând printr-un comunicat că a fost chemat urgent să spovedească pe cineva. Nu a participat deci la sinodul mitropolitan, deși era obligatoriu. Astăzi este însă prezent la ședință , a precizat Bănescu, pentru „Adevărul”.

La ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, desfășurată miercuri, 28 februarie 2024, la București, au participat arhiepiscopii Nifon al Târgoviștei, Calinic al Argeșului și Muscelului, Ciprian al Buzăului și Vrancei, Casian al Dunării de Jos, Episcopii Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor, Galaction al Alexandriei și Teleormanului, Visarion al Tulcii, Ieronim al Daciei Felix, Siluan al Ungariei, precum și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De la ședința a lipsit arhiepiscopul Tomisului, iar în lipsa acestuia s-au discutat, potrivit Basilica.ro (agenția de presă a Patriarhiei Române), aspecte ce privesc canonizările viitoare și îmbunătățirea vieții monahale.

„În anul 2024 vor trece în rândul sfinților mai mulți părinți”

Ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a avut ca prioritate de lucru „texte liturgice care se referă la părinți cuvioși și mărturisitori în perioada comunistă”, a anunțat în deschiderea ședinței Patriarhul Daniel.

Conform Basilica, membrii Sinodului au analizat textele liturgice propuse pentru Cuviosul Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim, și pentru Preotul Mărturisitor Dumitru Stăniloae.

În anul 2024 vor trece în rândul sfinților mai mulți părinți – câte doi din fiecare mitropolie și sperăm că și Patriarhia Ecumenică va trece în rândul sfinților trei români aghioriți – părinții Dionisie Ignat, Petroniu Tănase și Nectarie Protopsaltul”, a mai spus Preafericirea Sa.

Anul acesta, în vară, se va face canonizarea părinților menționați, iar în 2025 se va face proclamarea canonizării tuturor la București „și apoi, pe rând, în fiecare mitropolie, după cum a devenit deja tradiție”, a mai menționat Părintele patriarh.

Îmbunătățiri privind viața monahală

În aceeași ședință s-au luat în discuție și mai multe propuneri pentru îmbunătățirea organizării vieții monahale, care vin într-un context mai larg.

S-a cerut tuturor sinoadelor mitropolitane să prezinte situația vieții monahale astăzi și ce propuneri se fac pentru a intensifica viața duhovnicească, dar și pentru a promova cooperarea, solidaritatea și întrajutorarea între mănăstiri și schituri”, a explicat Patriarhul României, potrivit Basilica.ro.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!