Ce s-a ales din ziua consultărilor la Cotroceni: PSD vrea guvern de uniune națională/PNL, USR-PLUS și UDMR au rămas pe aceleași poziții

Ce s-a ales din ziua consultărilor la Cotroceni: PSD vrea guvern de uniune națională/PNL, USR-PLUS și UDMR au rămas pe aceleași poziții

Prima rundă a consultărilor dintre președintele Klaus Iohannis și partidele reprezentate în noul Parlament s-au încheiat luni, șeful statului primind trei propuneri de prim-ministru: Alexandru Rafila, din partea PSD, Florin Cîțu, din partea PNL, și Dacian Cioloș, din partea USR Plus.

Social-democrații, care au fost chemați primii la Palatul Cotroceni, în virtutea faptului că au obținut cel mai mare număr de voturi, i-au propus președintelui formarea unui guvern de uniune națională, în care să fie reprezentate toate partidele din Parlament și care să fie condus de Alexandru Rafila.

Liberalii, în schimb, au spus că nu acceptă nicio soluție care să includă și PSD și s-au dus în fața președintelui cu două propuneri: Florin Cîțu să fie premierul unei coaliții de centru-dreapta formată din PNL, USR Plus și UDMR, iar Ludovic Orban să fie președintele Camerei Deputaților.

La rândul lor, cei de la USR au precizat că nu sunt de acord ca liberalii să aibă atât șefia guvernului, cât și președinția Camerei Deputaților și i-au spus președintelui Iohannis că, dacă Orban ține la acea funcție, atunci propunerea lor pentru poziția de prim-ministru este Dacian Cioloș. De asemenea, și USR Plus au respins orice variantă care să includă PSD.

Cei de la AUR l-au propus premier pe Călin Georgescu și au spus că nu vor face parte din nicio formulă de guvernare. Ei au întârziat zece minute la întâlnirea cu președintele Iohannis, iar avocata Șoșoacă, membră a delegației, și-a dat masca jos în fața șefului statului.

Nu în ultimul rând, cei de la UDMR s-au exprimat, de asemenea, pentru o coaliție alături de PNL și USR Plus.

Ora 16:15 – Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul consultărilor că cea mai bună formulă este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR Plus – UDMR.

Ora 16:02 – Au început consultările cu minoritățile naționale.

Delegaţia este formată din Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganţ, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler şi Cătălin Manea.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament se încheie consultările şefului statului cu partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Ora 15:02 – Președintele Iohannis a început consultările cu UDMR.

„V-am invitat din nou la consultări să-mi spuneţi cum vedeţi formarea unei majorităţi, cum progresează discuţiile pentru formarea unui Guvern sau orice alte probleme doriţi”, a spus Iohannis, în debutul consultărilor cu reprezentanţii UDMR.

Delegaţia UDMR este formată din: Kelemen Hunor – preşedintele formaţiunii – Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia şi Antal Arpad.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Anterior, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţii PSD, PNL, USR PLUS şi AUR. El urmează să discute cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Ora 14:42 Delegația AUR a ieșit de la discuțiile cu președintele Iohannis, susținând că nu se prefigurează o coaliție din cauza neînțelegerilor dintre partide. ”Noi cei de la AUR se pare că am încurcat multe socoteli și suntem bucuroși de asta. Să lase bătaia pe ciolan”, a susținut liderul Geroge Simion. El a mai spus că propunerea sa pentru postul de premier este Călin Georgescu.

Ora 14:24 – Consultările președintelui cu AUR s-au încheiat după mai puțin de 10 minute

14:17 Dan Barna: Mesajul pe care l-am transmis că vom avea o coaliție de centru dreapta. Am susținut propunerea de premier, Dacian Cioloș. Poziția președintelui a fost de continuare a negocierilor. Mai e un element la care președintele a rezonat: nu se poate problema ca unele lucruri să se tranșeze în parlament. Nu putem porni la maraton cu un picior rupt

Ora 14:15 – Președintele Iohannis a început consultările cu delegația AUR

Ora 14:12 – Delegația AUR a ajuns la Palatul Cotroceni

Ora 14:05 – AUR întârzie la consultări. Erau programați la ora 14:00.

Ora 13:45 – Consultările cu Alianța USR Plus s-au încheiat după aproximativ 40 de minute

Ora 13:15 – Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că intenția liberalilor este de a forma un guvern de centru-dreapta cu USR Plus, UDMR și minoritățile, Florin Cîțu să fie premier iar el, în calitate de șef al partidului, să fie președintele Camerei Deputaților.

”Nu suntem de acord cu nici o participare la guvernare a PSD”, a subliniat Orban.

Întrebat dacă președintele Iohannis îl susține pentru obținerea funcției de șef al Camerei, Ludovic Orban a evitat un răspuns concret.

Ora 13:02 – Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia USR PLUS.

„Tema este clară – o posibilă majoritate, un posibil Guvern, o posibilă negociere. Vă ascult cu mare atenţie”, a spus şeful statului în debutul discuţiilor.

Delegaţia USR PLUS este formată din copreşedinţii alianţei, Dan Barna şi Dacian Cioloş, Cosette Chichirău, Cătălin Drulă şi Dragoş Tudorache. Alianţa USR PLUS are ca propunere de prim-ministru pe europarlamentarul Dacian Cioloş.

Alături de preşedintele Iohannis participă la discuţii consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Anterior, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţii PSD şi PNL. El urmează să discute cu delegaţiile AUR, UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Ora 12:30 – Discuțiile președintelui cu delegația PNL s-au încheiat după aproximativ o jumătate de oră.

Ora 12:10 – Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că i-a propus șefului statului formarea unui guvern de uniune națională, care să includă toate partidele din Parlament, iar premier să fie Alexandru Rafila

Ora 12:02 – Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PNL.

Delegaţia PNL este formată din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii partidului Raluca Turcan şi Rareş Bogdan, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Liberalii îl propun pentru funcţia de premier pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu.

Anterior, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţii PSD. El urmează să mai discute cu delegaţiile USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Ora 11:20 – Consultările cu delegația PSD s-au încheiat

Ora 11:00 – Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

„Tema discuţiei de astăzi este evidentă. Doresc să ştiu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorităţi, o variantă, doi – despre formarea unui Guvern şi alte probleme pe care doriţi să mi le prezentaţi”, a spus Iohannis în debutul consultărilor.

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea şi preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat, luni, că propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier este medicul Alexandru Rafila.

Preşedintele Iohannis urmează să se consulte şi cu delegaţiile PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

…..

Preşedintele Klaus Iohannis discută azi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, transmite Agerpres.

Şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

* Partidul Social Democrat (PSD) – ora 11,00;
* Partidul Naţional Liberal (PNL) – ora 12,00;
* Alianţa USR PLUS – ora 13,00;
* Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – ora 14,00;
* Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – ora 15,00;
* minorităţile naţionale reprezentate în Parlament – ora 16,00

Consultările au loc după alegerile parlamentare din 6 decembrie, când, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central, au intrat în viitorul Legislativ PSD, PNL, Alianţa USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”