Ce RUȘINE! OMV ne folosește ca pe sclavi în comerțul cu RUȘII! Și TOȚI ȘEFII României stau CAPRĂ la AUSTRIECI!

Ce RUȘINE! OMV ne folosește ca pe sclavi în comerțul cu RUȘII! Și TOȚI ȘEFII României stau CAPRĂ la AUSTRIECI!

Grupul austriac OMV a "batut palma de principiu" cu gigantul rus Gazprom, la sfarsitul anului trecut, pentru un schimb de active, care implica Romania au declarat pentru HotNews  mai multe surse importante din domeniul petrolier. OMV ar urma sa primeasca acces la explorarea si exploatarea unor zacaminte foarte mari in Siberia. In schimb, Gazprom ar urma sa preia rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti, detinuta de OMV Petrom si benzinarii din Bulgaria. Rusii ar mai solicita, in cadrul acestui aranjament, sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la ExxonMobil. OMV Petrom si ExxonMobil detin licente de explorare si exploatare in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei.

Pentru o mai buna intelegere a situatiei, trebuie precizat ca OMV este actionarul majoritar al companiei petroliere romanesti OMV Petrom.

Discutiile dintre rusi si austrieci nu sunt finalizate si oricand pot aparea modificari asupra intelegerii, au mai precizat sursele Hotnews.ro. Negocierile au inceput cu mai mult timp in urma. In vara anului trecut a fost semnata o intelegere importanta intre OMV si Gazprom. Potrivit documentului semnat in vara, OMV ar putea deveni partener cu compania rusa in dezvoltarea unui zacamant de petrol si gaze din Rusia, oferind in schimb alte active, lucru anuntat chiar de grupul austriac. Parteneriatul cu rusii e chiar mai puternic de atat. In toamna, OMV a semnat cu Gazprom un acord pentru dublarea conductei Nord Stream care ar creste si mai mult dependenta Europei de gazele rusesti. Alaturi de OMV au mai semnat Shell, E.ON, BASF si Engie (fosta GDF Suez).

De ce ar ceda OMV active importante pe care le detine? Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, noul manager al OMV are ambitia extinderii grupului in spatiul rusesc, vizand in principal zacaminte mari din Siberia. In primavara lui 2015, a fost numit sef al OMV un apropiat al rusilor, Rainer Seele.

Despre o apropiere intre OMV si Gazprom au aparut informatii in spatiul public inca din 2014, insa relatia dintre cele doua grupuri s-au intensificat dupa schimbarea managementului. Inainte sa ajunga la OMV, Rainer Seele a fost presedinte al Camerei de comert Germania- Rusia si presedintele Consiliului de Administratie al companiei germane Wintershall, pozitii de conducere din care a avut relatii de business foarte apropiate de Gazprom. 

Specialistii consultati de HotNews.ro se arata ingrijorati de acest eventual schimb de active dintre Gazprom si OMV, fiind ridicate semne de intrebare legate de viitorul rafinariei Petrobrazi. Mai multe afaceri mari operate de rusi in Romania s-au dovedit in timp falimentare. Vezi cazul combinatelor Mechel (Campia Turzii, Targoviste, Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila) care au dat faliment sau cazul Petrotel Lukoil care a ajuns sa aiba probleme de natura penala si financiara.

In aceste conditii, se pune problema daca autoritatile romane pot interveni in vreun fel. Fiind vorba de o afacere intre doua entitati private, nu poate interveni direct. Indirect, statul roman are un cuvant de spus. Pentru cooptarea Gazprom in proiectele din Marea Neagra ar fi nevoie si de acceptul autoritatilor, deoarece licentele de explorare si exploatare sunt aprobate de statul roman. In cazul cedarii rafinariei, OMV trebuie in primul rand sa notifice autoritatile romane. Altfel spus, statul roman are un cuvant greu de spus asupra oricarei viitoare actiuni intre OMV si Gazprom.

Ce spune OMV? HotNews.ro a cerut si pozitia OMV pe marginea acestor informatii. OMV sustine ca orice impoteza legata de un schimb este falsa, insa adauga si (n.red. foarte important de mentionat) ca deciziile nu sunt inca luate. Si mai adauga ceva important: faptul ca nu vor renunta la drepturile de management asupra oricarei dintre activele strategice pe care le detin. "Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens. Am declarat in mod clar ca actiunile OMV si, de asemenea, ale OMV Petrom nu sunt pe masa (negocierilor). Orice ipoteza privind schimbul de active este falsa, fiind la inceputul procesului de negociere, iar deciziile nu sunt inca luate. (Nota: sublinierea redactiei) Ceea ce vom face in mod absolut clar este ca nu vom renunta la drepturile de management asupra oricarei dintre activele noastre strategice. OMV Petrom a fost, este si va fi o companie de baza,, iar Romania ramane o piata de baza", au spus reprezentantii OMV pentru HotNews.ro.

Pozitia oficiala a OMV (transmisa de Biroul de presa, in original - lb. engleza):

"These rumors are complete nonsense. We have stated clearly, that no shares in OMV and thereof also OMV Petrom are on the table. Any assumptions regarding the asset swap are false as we are in the beginning of the negotiation process and decisions are not made yet. What we also made absolutely clear: we will not give up management rights in any of our strategic assets.
OMV Petrom was, is and will be a core asset and Romania remains to be a core market.”


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!