Ce rol joacă sarea și potasiul în echilibrul sănătății. Dr. Cezar: „De la prea puțină sare se poate ajunge la hipertensiune”

Ce rol joacă sarea și potasiul în echilibrul sănătății. Dr. Cezar: „De la prea puțină sare se poate ajunge la hipertensiune”

Există o percepție comună că sarea este dăunătoare, în special pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Această idee a dus la evitarea consumului de sare, uneori chiar la eliminarea completă a acesteia din dietă de către unele persoane.

Hipertensiunea se poate agrava dacă renunțăm de tot la sare. FOTO Arhivă

Hipertensiunea se poate agrava dacă renunțăm de tot la sare. FOTO Arhivă

La televizor este rulată repetitiv reclama care ne îndeamnă să nu consumăm sare în exces. Cu toate acestea, rinichii noștri, dacă sunt sănătoși, au capacitatea de a elimina o cantitate semnificativă de sare, atât timp cât ne hidratăm corespunzător, spune dr. Cezar.

SAREA ȘI POTASIUL

Multă lume se ferește de sare , persoane cu probleme cardiovasculare, pentru că așa e sintagma clasică, pentru viață sănătoasă evitați consumul, acolo zice, excesiv de sare, dar unii din excesivul ăla au zis consumul de sare și nu mai consumă sare. Rinichii noștri au capacitatea să elimine o cantitate mare de sare dacă sunt sănătoși sau relativ sănătoși, adică nu avem insuficiență renală gravă, deci chiar dacă avem boală renală ușoară, dar nu mai spun dacă nu avem deloc, atunci nu avem o problemă cu consumul de sare dacă consumăm sucientă apă. Bine, nu trebuie să exagerăm pe termen lung, nu asta spun, dar nu trebuie să fim atât de obsedați de ideea asta.

Altceva e mai important: potasiul. Mulți oameni au carență de potasiu pentru că nu consumă alimente bugate în potasiu, legume, fructe. Din cauza că nu avem potasiu pot să apară EDM, crește tensiune arterială”, a spus dr. Cezar, într-un clip postat pe rețelele sociale.

Sodiul are un rol important în funcționarea anumitor receptori și lipsa sa poate cauza hipertensiune arterială.

„Oamenii se feresc de sodiu, dar ferindu-ne de sodiu, sistemul nostru cardiovascular are niște baroreceptori, niște receptori de depresiune și se trimite niște semnale ca să rețină sodiu cât mai mult și corpul se chinuie să rețină acel sodiu și va duce la îngroșarea arterelor, va cauza hipertensiune arterială. Evitarea exagerată a sodiului poate cauza hipertensiune arterială. Exact problema pe care vrem să o rezolvăm. Nu știu dacă e clar, dacă pare logic. Medicina asta nu e lineară.

Sarea e vinovată pentru tensiune, nu mai consum sarea . Ce să vezi? Ar putea să creezi hipertensiune arterială de la consumul prea mic de sare. Deci consumul scăzut de sodiu poate cauza hipertensiune arterială. Exact ceea ce vrem să rezolvăm. Problema e, cum am spus, asta se leagă și de consumul scăzut de potasiu. Deci echilibru. Dacă consumăm echilibrat, corpul știe ce are de făcut cu mineralele astea, știe cum să le punem în balanță, dar trebuie să fim atenți la noi”, adaugă el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii