Ce riscuri pentru sănătate aduce apropierea locuinței de pub-uri, baruri sau fast-food-uri
Oamenii care trăiesc aproape de pub-uri, baruri și restaurante fast-food au un risc mai mare de insuficiență cardiacă.
Restaurantele din jurul locuinței, factori de risc pentru sănătate - Foto Arhivă
Persoanele care locuiesc în apropierea pub-urilor, barurilor și restaurantelor de tip fast-food poate avea un risc mai crescut de a suferi de insuficiență cardiacă, arată un nou studiu citat de Euronews. Concret, oamenii care au în jur mai multe localuri cu mâncare gata preparată au avut un risc cu 16% mai mare de insuficiență cardiacă, arată cercetarea.
Studiul publicat în revista Circulation: Heart Failure subliniază importanța locului de domiciliu, având în vedere că afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Oamenii de știință au analizat datele a jumătate de milion de adulți din UK Biobank cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani.
„Majoritatea cercetărilor anterioare privind relația dintre nutriție și sănătatea umană s-au axat pe calitatea alimentelor, neglijând în același timp impactul mediului alimentar. Studiul nostru evidențiază importanța luării în considerare a mediului alimentar în cercetarea în domeniul nutriție", a transmis într-un comunicat Lu Qi, autor principal al studiului și profesor de epidemiologie la Universitatea Tulane din SUA.
Aceste restaurante servesc de obicei alimente nesănătoase, subliniază autorul studiului.
Totodată, cercetătorii au evaluat expunerea oamenilor la pub-uri, baruri și restaurante de tip fast-food în funcție de proximitate, locuirea pe o rază de un kilometru și de densitate numărul total de puncte de vânzare a alimentelor gata de consum pe o rază de un kilometru.
Restaurantele fast-food din apropierea casei cresc riscul de boli cardiovasculare
Oamenii care aveau pub-uri și baruri la mai puțin de 500 de metri de casă aveau un risc cu 13% mai mare de insuficiență cardiacă în comparație cu persoanele care locuiau la mai mult de doi kilometri distanță. În cazul restaurantelor de tip fast-food, riscul a fost de 10 la sută.
În general, participanții care locuiau în zonele cu cea mai mare densitate de puncte de vânzare a alimentelor gata de consum, în principal pub-uri, baruri și fast-food-uri, aveau un risc cu 16% mai mare de insuficiență cardiacă în comparație cu cei care nu aveau aceste restaurante în apropiere, a arătat studiul.
Mai exact, insuficiența cardiacă se manifestă prin incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge către organele și țesuturile din corp, iar atunci determină acumularea de lichid în plămâni (edem pulmonar) și apariția dispneei, potrivit Medicover.
„Studiile anterioare au sugerat că expunerea la mediile de mâncare gata preparată este asociată cu riscuri de alte tulburări, cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea, care pot crește, de asemenea, riscul de insuficiență cardiacă", a declarat autorul studiului.
Și statutul socio-economic reprezintă un factor de risc, persoanele fără diplomă universitară și cele din zonele urbane fără acces la centre de fitness au un risc mai mare de insuficiență cardiacă, arată cercetarea.
„Insecuritatea alimentară este frecvent interconectată cu compoziția statutului socioeconomic scăzut și cu mediile alimentare gata de consum", notează studiul, iar insecuritatea alimentară este un „determinant social notabil" atunci când vine vorba de riscurile de insuficiență cardiacă.
În 2018, Societatea Română de Cardiologie avertiza că „în spitalele din România, în fiecare oră moare un pacient cu insuficiență cardiacă”.
Medicii cardiologi atrăgeau atenția că „rata de mortalitate standardizată din cauza insuficienței cardiace cronice (IC) estimată pentru România (40/100.000 persoane) este de două ori mai mare decât in alte state din Uniunea Europeană”. Asta din cauza lipsei programelor de prevenție din țara noastră.
Cele mai frecvente cauze ale afecțiunii sunt infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala si diversele boli ale valvelor cardiace. Fumatul, diabetul , consumul de alcool, dar și înaintarea în vârstă se numără printre factorii care cresc riscul apariției insuficienței cardiace.
Sursa: adevarul.ro