Ce riscăm dacă mâncăm cartofi încolțiți. În unele cazuri se ajunge la paralizie
Dacă sezonul roșiilor este punctul culminant al verii, sezonul cartofilor este punctul culminant al toamnei și al iernii. În timp ce ne facem provizii cu aceste legume pentru mesele din această toamnă, o mare întrebare persistă pentru iubitorii de cartofi de pretutindeni: Este sigur să mâncăm cartofi încolțiți?
Cartofii sunt mai predispuși să încolțească atunci când sunt puși în lumină directă
Yahoo News a întrebat experți în siguranța alimentară și dieteticieni pentru a afla ce înseamnă cu adevărat atunci când cartofilor încep să încolțească și să se înverzească. Iată ce au avut de răspuns experții și de ce cartofii, în general, sunt o legumă sănătoasă.
Odată ce cartofilor încep să le acele crestături ciudate, ei sunt în general încă siguri de consumat, atâta timp cât încolțirea nu este scăpată de sub control.
„Acești muguri conțin o toxină numită solanină, care poate provoca boli precum dureri de cap, vărsături și alte simptome digestive”, a explicat Ellen Shumaker, director de informare și extindere pentru Safe Plates la North Carolina State University. „Dacă sunt consumate cantități mari, poate provoca simptome destul de grave. Dar dacă mugurii sunt mici și cartoful nu este moale sau zbârcit, aceștia pot fi tăiați și cartoful poate fi consumat”.
Ce se întâmplă cu cartofii înverziți?
Roșiile verzi prăjite pot fi o delicatesă, dar cartofii verzi prăjiți nu sunt.
„Nu-i mâncați pe aceștia!”, a avertizat Maggie Michalczyk, dietetician și fondator al Once Upon a Pumpkin. „Lumina soarelui face ca aceste legume să devină verzi, deoarece produc clorofilă, dar adevărata problemă este acumularea de toxine dăunătoare”.
Shumaker și-a făcut ecoul acestei afirmații. „
„Văzând verde pe cartofi indică formarea toxinei solanină, care se găsește și în germeni”, a spus ea. „Dacă există pete verzi mici pe un cartof, acestea pot fi tăiate, dar dacă sunt pete verzi mari, se recomandă să aruncați cartoful”
Ochii și o nuanță verzuie sunt principalele semne că un cartof s-a stricat sau începe să se strice, a spus Shumaker. Iar dacă un cartof este zbârcit și moale, acesta este cu siguranță un semn că ar trebui să îl aruncați. În timp ce efectele consumului de cartofi stricați sunt în mare parte gastrointestinale, în cazuri grave, solanina poate provoca de fapt paralizie.
În general, cel mai bine este să vă feriți de cartofii cu aspect ciudat, mai ales dacă au început să se înverzească. Dar, odată ce cartofii au început să prezinte semne de înverzire, tuberculi și muguri, vor dezvolta și un gust amar. Probabil că nici nu vor conține la fel de mulți nutrienți.
Ținând cont de acest lucru, dacă aveți de-a face cu un cartof cu aspect normal - fie că este vorba de un cartof dulce sau de un cartof alb - puteți fi siguri că primiți zeci de vitamine și minerale esențiale în fiecare îmbucătură.
„Cartofii albi conțin vitamina C și potasiu, iar cartofii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina A datorită culorii lor portocalii”, a declarat dieteticianul Tamar Samuels
Cum păstrezi cartofii pentru a evita încolțirea lor
Cartofii sunt mai predispuși să încolțească atunci când sunt puși în lumină directă și la temperaturi scăzute. Cel mai bine este să îi țineți departe de blatul mobilei de bucătărie, unde ar putea fi în strălucirea soarelui, precum și departe de frigider.
De asemenea, atunci când îi depozitați asigurați-vă că nu există niciun cartof umed sau încolțit pentru a nu se strica și ceilalți.
Sursa: adevarul.ro