Ce putem face pentru a avea copii mai înalți? Medic: Poate suna ciudat, dar trebuie să mâncam mâncare adevărată!

Ce putem face pentru a avea copii mai înalți? Medic: Poate suna ciudat, dar trebuie să mâncam mâncare adevărată!

Primele 1000 de zile au un rol major în dezvoltarea ulterioară a copilului si adolescentului, susține medicul Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică. O analiză la nivel mondial încă există 450 milioane de copii cu statură joasă influențabilă de această perioadă.

Alimentația, esențială pentru creșterea copiilor FOTO: Arhivă

Alimentația, esențială pentru creșterea copiilor FOTO: Arhivă

„Primele 1000 de zile de viață, adică perioada de la concepție până la vârsta de 2 ani sunt ca o <fereastră de aur>. În acest timp, creierul și corpul se dezvoltă mai repede decât în orice altă perioadă, formându-se anumite conexiuni între neuroni care vor afecta coeficientul de inteligență al copilului, iar oasele cresc pentru a determina înălțimea lui din viitor”, scrie dr. medicul Bogdan Pascu, specialist în edocrinologie pediatrică și tulburări de creștere, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit medicului, malnutriția în acești primi ani de viață poate provoca daune ireversibile.

„Semnul cel mai vizibil al lipsei de nutrienți esențiali este încetinirea în creștere, atunci când un copil este mult mai mic decât ar trebui să fie pentru vârsta lui. O analiză recentă arată că la nivel mondial încă există 450 milioane de copii cu statură joasă influențabilă de această perioadă, deși procentele sunt într-o continuare scădere. Calea pe care o va lua lumea va depinde în mare măsură de sărăcie, politici și filantropie”, explică dr. Pascu.

De ce suferă copiii de malnutriție

În consecință, medicul susține că „mulți copii suferă de malnutriție NU din cauza lipsei de hrană, ci mai degrabă din cauza lipsei de alimente adaptate vârstei și bogate în micronutrienți”.

„Ce este însă important pentru noi, ca părinți, să înțelegem din evoluția creșterii din ultimii 20 de ani? Avem dovada clară că intervenții simple, cum ar fi distribuirea de alimente îmbogățite cu vitamine, de suplimente cu fier femeilor însărcinate și educarea părinților cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase, s-au dovedit a fi de ajutor. Foarte important pentru părinți este să conștientizeze că mulți copii suferă de malnutriție NU din cauza lipsei de hrană, ci mai degrabă din cauza lipsei de alimente adaptate vârstei și bogate în micronutrienți. Poate suna ciudat, dar...trebuie să mâncam mâncare adevărată!”, concluzionează specialistul.

Dr. Bogdan Pascu este medic specialist Endocrinologie Pediatrică, având competență de Ecografie Endocrină. Are o vastă experiență în tulburări de creștere, obezitatea infantilă, patologii pediatrice pituitară, tiroidiană și suprarenală, tulburări ale pubertății.

Este Membru al Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică și al Asociației Americane de Endocrinologie precum și al Societății Române de Endocrinologie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Care este țara europeană cu cele mai urâte și mai depresive orașe, potrivit unui top realizat de un împătimit al călătoriilor

2 Demonstrație de forță rară a SUA în Europa. Avioane F-35, într-o misiune fulger, au exersat lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp

3 „Nu ar trebui să se plângă” / David Popovici, atacat de Monica Iagăr, fostă campioană europeană și reprezentantă AUR

4 E disperare mare în AUR, Simion și Piperea dau atacul la voturile pensionarilor

5 Atac mafiot în Halkidiki / Mai multe persoane au fost împușcate și înjunghiate într-un bar