Ce presupune Portalul Unic și cum se vor conecta românii pe noua platformă care ne va schimba viața: „un zâmbet și dăm swipe”

Ce presupune Portalul Unic și cum se vor conecta românii pe noua platformă care ne va schimba viața: „un zâmbet și dăm swipe”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan , a explicat la Adevărul Live, că urmează ca până în 2026, România să aibă peste 60 de servicii publice incluse în Portalul Digital Unic al Romaniei, (PDURo), o aplicație unică, în care oamenii se vor putea autentifica direct cu ROeID-ul - o identitate electronică.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ruia Ivan, prezent la Adevărul Live. FOTO captură

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ruia Ivan, prezent la Adevărul Live. FOTO captură

PDURo va implementa un sistem tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european. Acest sistem va permite accesarea a peste 21 de proceduri online în România, dar și în toate țările UE.

Totodată, statul membru care eliberează propriilor cetățeni un act administrativ în format electronic are obligația de a pune și la dispoziția autorităților competente solicitante din alte state membre același act administrativ în vederea îndeplinirii procedurilor administrative esențiale conform Regulamentului Single Digital Gateway.

„un zâmbet și dăm swipe”

„În această aplicație unică o să avem acest RoeID-ul cu care te vei autentifica. Statul va ști că ești tu. Odată ce vei fi autentificat acolo nu vei mai fi nevoit ca de fiecare dată când vrei să interacționezi cu statul român să trebuiască să ceri un nou cont. Va fi simplu ca și cum ai deschide telefonul. Fie că vorbim despre un zâmbet și dăm swipe și automat suntem logați, fie că vom putea să punem o parolă care poate fi adresa de e-mail, un user și o parolă. Foarte simplu.

Acolo vom avea tot ce înseamnă documente personale: permis, buletin, pașaport, acte de studii, acte de proprietate. Vor primi oamenii un mesaj, o alertă cu 30 de zile înainte să le expiră permisul, buletinul sau pașaportul. Vor fi redicționați către o pagină în care vor avea deja toate datele încărcate iar ei vor trebui să selecteze doar data și ora la care vor merge să-și facă poza pentru permis, buletin, pașaport”, a precizat ministrul Digitalizării.

De asemenea, în noua platformă, românii își vor putea încărca actele pentru dosarul de pensie sau pentru șomaj.

„În cazul documentelor de studii ele vor fi emise și într-un format electronic tocmai pentru a putea să le partageze mult mai simplu. Tot ce înseamnă solicitări pentru înscrierea la master, la licență, bacalaureat, înscrierea copilului la școală va putea să fie făcută tot prin această aplicație. Vânzarea sau cumpărarea unui imobil sau autoturism.

Asta într-o etapă ulterioară. Înscrierea unei companii, desfințarea unei companii. Urmează să interconectăm hub-ul de la Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii.

Documentele referitoare la vechimea muncă, referitoare la pensie. De exemplu fiecare român va putea să vadă cât mai are ca și stagiu de cotizare până când va putea să iasă la pensie. Dacă va ieși la pensie anticipat cu ce penalizare va ieși, cât va fi cuantumul pensiei.

Dacă este o persoană care a intrat în șomaj va putea să-și trimite documentele direct acolo. Dacă este o mamă care tocmai a născut va putea să obține certificatul de naștere prin datele care sunt emise de la spital direct la serviciu de stare civil a primăriei de care aparține. Iar certificatul să fie transmis și online și toate documentele să fie transmise, cerute și primite în format online”, a mai spus Ivan.

Românii vor fi înștiințați, de exemplu, cu câteva zile înainte să le expire rovinieta.

„Intrăm într-o zonă de civilizație, pentru că acolo vom avea și zona de taxe și impozite, care acum sunt pe ghișeu.ro și funcționează foarte bine. Rovineta, oamenii vor fi notificați de exemplu cu 10 zile înainte să le expiră Rovineta și vor avea opțiunea ca să o plătească direct acolo. Iar tocmai pentru asta am pregătit și operatorii de plăți, adică tot ce înseamnă carduri bancare, conturile fiecare persoană fizică sau juridică va putea să fie interconectat aici.

Iar oamenii atunci când vor trebui să-și facă o plată de 140 de lei la Rovinieta va fi suficient să dea un dublu click, de exemplu, ca și cum și-a descărcat o aplicație, să zâmbească și să-și facă acea plată - de multe ori eu recunosc că sunt unul dintre românii care au uitat să-și plătească Rovineta și am primit după asta amenziile prin plicurile de la poștă. Și impozitul la locuință”, adăugat ministrul Digitalizării la Adevărul Live .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii