Ce pregătește Dragnea. Ce știe Timmermans. CCR, deconspirată în premieră
Liviu Dragnea stia, nu am nici cea mai mica indoiala, ca vine scrisoarea lui Frans Timmermans referitoare la ultimatumul dat actualei guvernari in privinta statului de drept. Documentul semnat de dl Timmermans este datat 10 mai, a devenit public in Romania luni, 13 mai, dupa ce duminica seara, pe 12 mai, Liviu Dragnea lansa preventiv un atac la Klaus Iohannis:
"Am informatii ca a insistat foarte mult, sa vedem daca i-a convins, la liderii europeni ca sa mai transmita ceva, o sanctiune catre Romania sau macar o amenintare si vom vedea zilelea astea daca se intampla sau nu".
Cu siguranta dl Dragnea citise deja textul care pune guvernul in fata "optiunii nucleare", adica a articolului 7 privind suspendarea dreptului la vot in UE, in cazul in care modificarile codurilor penale vor ajunge sa fie promulgate.
Scrisoarea Timmermans:
Ceea ce dl Dragnea vrea sa acopere cu tehnici de manipulare simpliste este ca aceasta scrisoare - ultimatum nu este provocata de cine stie ce conspiratie a lui Klaus Iohannis. Ca dovada, ceea ce scrie dl Timmermans a anticipat la virgula dna comisar Corina Cretu, in interviul pe care l-a acordat Ziare.com in ziua summit-ului de la Sibiu:
"Cat suntem de aproape de activarea art 7?
Daca dna premier se va tine tare si daca dl presedinte nu va promulga modificarile Codurilor Penale, nu exista pericolul. S-a discutat in Colegiul comisarilor. Cand s-ar promulga, se va suspenda MCV si se va activa art 7."
De la acea discutie, lucurile s-au agravat. PSD transmite pe toate canalele publice si nepublice, prin toate actiunile sale, ca este gata ca in urmatoarea perioada sa ia cu asalt final toate legile si toate institutiile pentru a rezolva problemele penale ale lui Liviu Dragnea in primul rand, dar nu numai, indiferent de costul electoral pentru PSD.
Iar o mostra, si inca una mica, este ceea ce a facut inca seful SS Gheorghe Stan, de-abia votat judecator constitutional, cu dosarul Hrebenciuc - Chiuariu: retragerea intempestiva a apelului peste vointa si chiar stiinta procurorului de sedinta, peste procurorul general, cu atata febrilitate incat nici macar numarul de dosar nu au stiu sa-l scrie corect in documentul inaintat instantei (ceea ce spune multe despre competenta care caracterizeaza plutonul de executie de sub scara).
Figurile sinistre pe care PSD le-a trimis la CCR, Giani Stan de la SS care nu stie nici macar cate articole ale Constitutia Romaniei, si Cristian Deliorga, om de baza al epocii Stanoiu, anchetat penal si revenit miraculos din tenebrele justitiei romanesti, este o declaratie de forta in privinta subordonarii Curtii Constitutionale cu mana careia au fost rezolvate marile mizerii ale ultimilor ani si cu care Dragnea ar urma sa-si rezolve definitiv problemele penale.
Si pentru prima data, europenii nu mai sunt dispusi sa treaca sub tacere rolul malefic al CCR. Daca pana acum au existat mai mult sugestii, de aceasta data scrisoarea lui Frans Timmermans pune degetul pe rana plina de puroi numita CCR:
"The impact of these changes would be aggravated further by any legislation to allow extraordinary appeals in cases affected by the Constitutional Court ruling on panels of the High Court of Cassation and Justice, which in itself amounts to an interference in the independence of the judiciary and could affect the effective protection of the financial interests of the EU."
Adica:
"Impactul acestor modificari (ale Codurilor penale - n.red.) ar fi agravat in continuare de orice reglementari care sa permita cai extraordinare de atac in cazurile afectate de hotararea Curtii Constitutionale privind completurile ICCJ, care, ea insasi reprezinta o ingerinta in independenta sistemului judiciar si ar putea afecta protectia eficienta a intereselor financiare ale UE".
Pentru prima data CCR este acuzata explicit de la cel mai inalt nivel european ca a lovit independenta sistemului judiciar prin decizia privind completurile de 5 ICCJ. Este exact ceea ce CCR se pregateste sa comita din nou pe 20 mai in privinta completurilor de 3 ICCJ, tot in folosul lui Liviu Dragnea.
Si daca deocamdata este vorba doar despre declaratii, cat de curand va fi vorba despre decizii ale CJUE, sesizata de mai multe instante romanesti pe diferite chestiuni, inclusiv impactul deciziilor CCR pus in discutia CJUE de doua completuri ale ICCJ.
Deci ceea ce Comisia Europeana a tinut sa transmita explicit Bucurestiului, de aceasta data nu numai puterii politice, ci si anexei ei de la CCR, este ca nicio secunda Bruxelles-ul nu lasa garda jos, chiar daca suntem in campanie si ca orice miscare impotriva statului de drept va primi replica previzibila.
Dincolo de tonul scrisorii lui Timmermans este un ton si mai dur, si mai acid, din discutii private in care liderii europeni oscileaza intre furie si scarba in privinta Puterii de la Bucuresti. Nici macar nu trebuie sa fii vreun mare cunoscator al limbajului dimplomatic, mi s-a spus, ca sa stii ca nu mai exista cale de reconciliere. Ca optiunea nucleara e incarcata si degetul pe tragaci.
Viorica Dancila nu a vrut sa fie premierul in mandatul caruia si din cauza caruia se activeaza articolul 7 in privinta Romaniei si nu a acceptat ordonantele de modificare a Codurilor Penale. Liviu Dragnea este insa dispus sa-si asume orice ca sa scape liber. Isi asuma inclusiv costul electoral urias care va veni pentru PSD, unul pe care pesedistii care nu viseaza noaptea catuse ar trebui sa-l constientizeze.
Da, la prima vedere pare ca oricum articolul 7 nu se va activa pana la capat pentru ca niciodata nu va exista unanimitatea ceruta, cat timp Ungaria si Polonia sunt in aceeasi situatie. Si chiar daca s-ar activa, ce-am avut si ce-am pierdut, cat timp oricum nu eram in stare sa ne negociem interesele.
Dar nici macar sa le aparam minimal, dupa cum explica la un moment dat pentru Ziare.com fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu:
"Dupa ce Romania se vulnerabilizeaza, iar disponibilitatea de a sta la masa pentru discutarea diferitelor chestiuni punctuale care intereseaza Romania este minima, din acel moment, este posibil ca statele sa ia decizii suverane care sa afecteze Romania, fara ca ea sa fie la masa de negociere sau fara sa-i fie acordat statutul de partener egal.
Nu stiu cum vor evolua ofertele populiste din Italia, de exemplu. Nu stiu cum va evolua Brexit-ul, dar in conditiile in care in UE nu exista un sprijin pentru Romania, care ramane de una singura, orice fel de dezvoltare, chiar una pur politicianista, este posibila. Nu trebuie sa te vulnerabilizezi astfel."
Cand se discuta despre drepturile cetatenilor tai, cand se discuta despre impartirea bugetelor, tu, tara cu art. 7 deasupra capului, nu contezi. Asa cum nu mai contezi pentru lumea de afaceri serioasa care se uita atent la deciziile de la Bruxlles. Nici macar nu mai discutam despre Schengen, care devine poveste.
Si poate nu din chiar din prima zi, dar cu siguranta incepand cu a doua si tot mai intens pe masura ce efectele se vor accentua, romanii vor incepe sa le resimta, si povestea cu asasinii, mercurul sau atentatul cu sarma nu vor mai putea acoperi ceea ce Romania si cetatenii ei vor pierde. Iar decontul PSD va fi urias. CCR isi asuma acest statut de rusine al Curtilor Constitutionale europene?
Dar lui Dragnea nu ii pasa de asa ceva. El va merge cu acceleratia la podea catre propria libertate. Asa ca ar fi bine sa ne legam centurile si sa plecam catre urne pe 26 mai, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .