Ce PREGĂTESC americanii? Uite ce s-a DISCUTAT în Guvern!
Romania va semna un Acord de securitate sociala cu Statele Unite ale Americii in vederea facilitarii cooperarii economice si pentru asigurarea unei protectii sociale sporite cetatenilor celor doua State, conform unui memorandum discutat in sedinta de guvern de miercuri, se arata intr-un comunicat al Executivului. Acesta precizeaza ca acordul se va aplica, pentru SUA, legilor care reglementeaza programul federal de asigurare pentru batranete, urmas si dizabilitate, iar pentru Romania, legilor care reglementeaza pensiile si ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii.
De asemenea, Acordul cuprinde referiri si la legislatia asigurarilor sociale de sanatate pentru a se excepta reciproc lucratorii detasati de la plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate din sistemul national al Statului contractant unde sunt detasati.
Acordul stabileste drept principiu general ca persoana care isi desfasoara activitatea ca angajat sau lucrator independent pe teritoriul unui Stat contractant este supusa, in ceea ce priveste angajarea sau activitatea independenta, doar legilor acelui Stat contractant, indiferent de locul unde persoana isi are domiciliul sau de locul unde se afla sediul angajatorului.
Acordul prevede si o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajati sau lucratori independenti.
Acordul se va aplica tuturor persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor State contractante, precum si altor persoane ale caror drepturi deriva, conform legilor aplicabile, de la persoanele mentionate anterior.
Persoanele carora li se aplica Acordul si care au domiciliul pe teritoriul unui Stat contractant vor primi tratament egal cu cetatenii acestui Stat contractant in aplicarea legilor privind eligibilitatea pntru prestatii si plata acestora.
Acordul prevede, totodata, principiul exportului prestatiilor, cu exceptia, in ceea ce priveste Romania, a prestatiilor speciale necontributive in bani.
In ceea ce priveste prestatiile acordate de Statele Unite ale Americii, daca o persoana a realizat cel putin sase trimestre de asigurare conform legilor SUA, dar nu are suficiente perioade de asigurare pentru a indeplini conditiile pentru a beneficia de dreptul la prestatii in baza legilor Statelor Unite, institutia competenta din SUA va lua in considerare, in scopul stabilirii dreptului la prestatii, perioadele de asigurare care sunt creditate in baza legilor romane si care nu coincid cu perioadele de asigurare deja creditate in baza legilor Statelor Unite si va calcula un cuantum initial de asigurare conform principiului pro-rata.
In ceea ce priveste prestatiile acordate conform legilor in vigoare in Romania, daca o persoana nu indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de o prestatie conform legilor din Romania, fara a lua in considerare perioadele de asigurare realizate conform legilor Statelor Unite, si daca legile din Romania conditioneaza acordarea dreptului la prestatii de realizarea unei anumite perioade de asigurare, atunci institutia competenta din Romania va lua in considerare, in masura necesara, perioadele de asigurare realizate conform legilor SUA, in masura in care acestea nu se suprapun, ca si cum ar fi fost perioade realizate conform legilor din Romania si va calcula prestatiile conform principiului pro rata.
Daca, in aplicarea legislatiei din Romania, o persoana nu indeplineste conditiile pentru dobandirea unui drept la o prestatie chiar si dupa luarea in considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legilor Statelor Unite, institutia competenta din Romania va lua in considerare si perioadele de asigurare realizate in baza legilor unui stat tert, cu care ambele State contractante au incheiat acorduri de securitate sociala care prevad totalizarea perioadelor de asigurare.
Ajutorul de deces sau plata unei sume forfetare in caz de deces va fi acordata exclusiv in conformitate cu legile fiecarui Stat contractant si cu dispozitiile Acordului.
De asemenea, Acordul stabileste aplicarea scutirilor integrale sau partiale de taxe, inclusiv taxe consulare si administrative pentru documentele care se depun la organismul de legatura a unui Stat contractant, in cazul in care legislatia unui Stat contractant prevede astfel de scutiri asupra documentelor similare care sunt depuse la organismul de legatura a celuilalt Stat contractant pentru aplicarea acestui Acord. Totodata, documentele prezentate in scopul aplicarii Acordului vor fi scutite de cerintele de autentificare de catre autoritatile diplomatice sau consulare.
Platile pot fi realizate in moneda Statului contractant care efectueaza plata. In cazul in care oricare dintre Statele contractante introduce prevederi menite sa restrictioneze schimbul sau transferul valutar, ambele State contractante vor lua imediat masurile necesare pentru a asigura transferul sumelor datorate in baza Acordului.
In ceea ce priveste Autoritatile competente cu aplicarea prevederilor, pentru Romania acestea sunt reprezentate de ministerele responsabile pentru sistemul public de pensii si cel al asigurarilor de sanatate, iar in Statele Unite- Administratia Securitatii Sociale.
De asemenea, potrivit unui alt memorandum discutat in sedinta, Romania si Statele Unite vor incheia si un Aranjament Administrativ care faciliteaza aplicarea Acordului.
Mai exact, Aranjamentul stabileste modalitatea de aplicare a Acordului, modul de colaborare intre autoritatile si institutiile nationale responsabile cu determinarea legislatiei de securitate sociala aplicabila si cu acordarea prestatiilor, modalitatile de instrumentare a cererilor si de acordare a prestatiilor.
Prin Aranjamentul Administrativ sunt desemnate atat organismele de legatura, cat si institutiile competente pentru fiecare risc de securitate sociala.