Ce poți să faci cu sâmburii de la pepene, ingredientul perfect pentru mai multe rețete

Ce poți să faci cu sâmburii de la pepene, ingredientul perfect pentru mai multe rețete

În România se produc aproximativ 500.000 de tone de pepeni verzi și galbeni. Fie că-i spunem harbuz în Moldova, lubeniță în Oltenia sau lebeniță în Ardeal, pepenii rămân fructele verilor noastre.

salata pepene jpeg

Potrivit celor de la santeplusmag.com , semințele de pepene sunt un ingredient perfect pentru mai multe rețete.

Orez cu sâmburi de pepene

Prăjiți sâmburii într-o tigaie, alături de ardei iuți, apoi să puneți totul într-un castron, în care să adăugați sare și zahăr. Pisați până când totul devine o pudră, apoi, tot la tigaie, pregătiți semințe de muștar, curry, iar, dacă vreți, alune, până când prind o culoare mai închisă. Puneți acest amestec pe orez, alături de pudra obținută mai devreme și amestecați bine.

Cei din sâmburi de pepene

Puneți cam 15 semințe de pepene în blender, până când devin o pudră. Fierbeți această pudră într-un litru de apă, cam un sfert de oră. Apoi, stingeți focul, puneți un capac peste acest ceai și lăsați băutura să se „odihnească” o oră, până când o serviți.

Pepenele, recomandat și în curele de slăbire

Pepenele verde este unul dintre cele mai căutate fructe. Zemos (conține 92% apă), bogat în vitamine din complexul B care dau energie și cu un conținut important de magneziu, potasiu, calciu, fier, seleniu etc., este permis și pacienților care suferă de diabet sau celor care încearcă să scape de kilogramele în plus.

„Nu are multe calorii, dar ne păcălește faptul că mâncăm mai mult decât trebuie. O porție normală ar fi o felie, adică trei pătrate micuțe. La o greutate normală o felie e suficient”, explică medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman.

Diabeticii vor avea grijă să nu depășească, nici măcar în cazul acestui fruct, porția dintr-un fruct normal, adică aproximativ 200 grame.

„Un măr are aproximativ 100-150 grame. O banană cam la fel. Trebuie să facem echivalentul. Dacă sunt caise, la fel, cinci-șase caise, exact cât un măr. Altfel, orice fruct ne îngrașă, dacă vrem să facem o cură cu fructe nu e prea potrivit, iar la pacienții cu diabet oricum le mai cresc glicemiile dacă depășesc mai mult de două-trei fructe pe zi. Este dulce, dar nu este un fruct interzis, ci în cantități limitate”, completează medicul.

Pepenele este, în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, pe aceeași listă cu merele și caisele, de exemplu.

Acelorași pacienți le sunt însă interzise: perele foarte coapte, bananele coapte bine și strugurii, pentru că le-ar fi afectat echilibrul glicemic.

„Pe acestea le-am pus deja la interzise pentru ei, pentru că porția ar fi de jumătate de banană și decât să mănânci jumătate de banană, mai bine mănânci două mere. Apoi, depinde de echilibrul lor glicemic, toate ar trebui individualizate la pacienții diabetici în funcție de acest indice glicemic”, mai spune medicul Anca Roman.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...