Ce poți păți dacă bei prea multă cafea. Semnele și riscurile intoxicației cu cofeină

Ce poți păți dacă bei prea multă cafea. Semnele și riscurile intoxicației cu cofeină

Potrivit Societății Americane de Chimie, cofeina este unul dintre cele mai utilizate droguri de pe Pământ. Deşi este cunoscută pentru multiplele sale beneficii, consumată în exces, cofeina poate deveni extrem de dăunătoare.

 Cafeaua în exces provoacă intoxicație. FOTO Shutterstock

Cafeaua în exces provoacă intoxicație. FOTO Shutterstock

Indiferent dacă o luăm din cafea, sucuri, energizante sau ceaiuri, atunci când consumăm prea multă cofeină apare o intoxicare a organismului.

„Primele semne care ne atrag atenţia că există un exces al consumului de cofeină, că aceasta este într-o cantitate prea mare în organism, sunt tahicardia, tulburări somnului, scaderea capacităţii de concentrare, apariţia anxietăţii şi a migrenelor, instalarea iritabilităţii, apariţia durerilor musculare şi greaţă. Aceste semne încearcă să ne spună practic că am consumat o cantitate mult prea mare de cafea în ziua respectivă”, explica, într-un interviu pentru Adevărul, dr. Petronela Nechita , medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Specialistul semnala atunci că numărul persoanelor care au cerut ajutor specializat din cauza intoxicaţiilor cu cofeină a crescut.

Ce se întamplă când bei cafea

Ghidul de sănătate romedic.ro a explicat cum acționează cafeaua, când înseamnă „prea mult” și ce efecte are acest exces.

Cafeaua acționează ca un ușor diuretic (crește rata de excreție urinară) și întârzie instalarea oboselii. Cofeina nu se acumulează în fluxul sangvin și nici nu este depozitată în organism, dar persistă, și doar jumătate este eliminată prin urină în 4-6 ore.

200-250 mg pe zi sau mai puțin este considerat un consum moderat de cofeină și reprezintă echivalentul a 1-2 căni de cafea.

Consumul moderat de cafeină nu crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, osteoporozei sau cancerului, și, contrar opiniilor, cafeaua nu ne deshidratează, arată sursa citată.

Când vorbim de un consum excesiv de cafea și cum apare sevrajul cofeinic

Specialiștii avertizează că aportul zilnic maxim de cofeină din orice fel de sursă trebuie să nu depășească 400 mg, adică echivalentul a 250 ml băutură energizantă sau 3-4 căni de cafea. O singură doză de cofeină de 200 mg, corespunde pentru 3 mg/kg corp pentru un adult de 70 kg, fără să inducă modificări clinice relevante în tensiunea arterială, fluxul sangvin, nivelul de hidratare sau temperatura corpului, explică sursa citată.

În cazul celor care în mod normal consumă mai mult de 250 mg cafea pe zi, e posibil ca oganismul să fi dezvoltat dependentă și să necesite o doză mai mare pentru a resimți efectele. De la acest nivel poate să apară sevrajul cofeinic, manifestat prin migrene, amețeală, senzație de somnolență, dureri de cap, tremurături, depresie.

Simptomele sevrajului apar când este oprit brusc aportul de cofeină din dietă, ele variind în intensitate de la o persoană la alta.

Efectele intoxicației cu cofeină (consumul de prea multă cafea)

Simptome pot să apară și la consumul de prea multă cafea (nu neapărat imediat): amețeală și afectarea vederii; diaree; sete crescută; deshidratare; febră: dureri de cap; insomnie; iritabilitate, anxietate, neliniște, confuzie, dureri musculare, tremurături, furnicături; dureri abdominale; greață.

Există însă și simptome mai severe ale unei doze mai puternice, care necesită uneori tratament rapid. Este vorba despre: dificultăți respiratorii; stări de vomă; halucinații; dureri în piept; ritm cardiac neregulat; mișcări musculare necontrolate; convulsii.

Consumul de cofeină în doze de până la 10 g poate cauza convulsii și vomă.

Potrivit romedic.ro, doza acută fatală de cofeină este de 10-14 g (150-200 mg/kg corp), dar anumiți factori pot influența sensibilitatea unei persoane la cofeină (fumatul, vârsta, consumul general de cofeină, eventuala sarcină, administrarea concomitentă de medicamente sau droguri etc.).

Printre riscurile consumului de prea multă cafea se numără și afectarea funcțiilor mentale, dar și reducerea capacității cognitive, stări de tensiune, nervozitate, anxietate, atacuri de panică etc.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…