Ce picanterii mai afli dacă răsfoiești un referat DNA
Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată, la începutul lunii septembrie, nouă persoane acuzate că au constituit un grup infracțional organizat care a intrat, în mod fraudulos, în posesia mai multor zeci de terenuri de pe raza Municipiului București. Parte dintre acestea au fost vândute unor dezvoltatori imobiliari, printre care fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, profitul grupării depășind 10 milioane de euro. Pe unul dintre terenuri a fost edificat un spațiu de birouri în care funcționează o secție de poliție care îi plătește chirie unuia dintre inculpați, scrie g4media.ro .
Pe data de 5 septembrie, la Tribunalul București a fost înregistrat un dosar în care nouă inculpați sunt acuzați Direcția Națională Anticorupție (DNA) de comiterea mai multor infracțiuni, unele în formă continuată: constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii, instigare la fals intelectual, spălarea banilor, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, falsificarea de instrumente oficiale și folosirea instrumentelor false.
Inculpații sunt trei frați care au condus acest grup – Emanuel Nicușor Gheorghe, Ana Maria Gheorghe și Valentin Cristian Gheorghe, precum și persoane care au luat partea la comiterea infracțiunilor: Ilie Drăghici, Oana Drăghici, Lucian Bogdan Preda, Ștefan Pristolian, Dănuț Răducan și Eugen Vodea.
Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul București, precum și două persoane fizice s-au constituit parte civilă în acest dosar care se află în faza de Cameră Preliminară.
Conform unui extras al rechizitoriului consultat de reporterul G4Media.ro, începând cu anul 2012 și până în anul 2023, gruparea a obținut ”pe nedrept, un număr substanțial de terenuri situate pe raza mun. București, nerevendicate sau care aparțin statului, ulterior valorificate contra unor sume considerabile de bani cu precădere în scopul construirii unor ansambluri rezidențiale”.
Metoda era următoarea: prin intermediul unor funcționari din primăriile de sector, gruparea identifica terenuri aparent fără proprietari, pentru care nu se mai plateau impozite, apoi întocmea hotărâri judecătorești falsificate prin care diferite personae, cu o situație materială precară, erau certificate ca proprietare ale acestor imobile și, în final, după un circuit de vânzări în care erau interpuse și alte persoane, terenurile ajungeau în posesia unor dezvoltatori imobiliari din București. Deși în rechizitoriu este incriminată și complicitatea unor notari, pe lista inculpaților nu apare numele vreunuia.
DNA a făcut publice primele detalii legate de acest caz în noiembrie 2023, atunci când a cerut arestarea fraților Gheorghe. La acel moment, pe lista inculpaților figura și Florin Bogdan, inspector în cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 1, acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deoarece ar fi ajutat gruparea. Nici acesta nu apare pe lista persoanelor trimise în judecată în această lună.
Procurorii estimau că profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri a depășit suma de 10 milioane de euro. ”(…) pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați”, se mai arăta în comunicatul DNA de anul trecut.
O investigație a publicației Europa Liberă România din anul 2021 dezvăluia faptul că unul dintre terenuri, situat în Băneasa, pe malul lacului Herăstrău, a ajuns la Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Acesta a ridicat un bloc pe teren, declarând jurnalistului care a scris articolul: „Doamne ferește, de unde să știu că a fost obținut în fals. Sunt acte făcute la notariat. Ce a păzit notarul? Am plătit 1,2 milioane de euro pe teren, am construit prin bancă. Banca ce a păzit? L-am cumpărat de la doi sau trei cetățeni, au susținut că sunt proprietari.” Printre cei care au cumpărat apartamente în blocul lui Dragomir se numără milionarii Ion Viorel Păunescu și Ioan Dorin Micula.