Ce performanţe au submarinele franceze Scorpène care ar putea ajunge la Forţele Navale Române

Ce performanţe au submarinele franceze Scorpène care ar putea ajunge la Forţele Navale Române

„Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării pentru un viitor proiect şi am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpène şi de elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, a precizat Dîncu, conform sursei citate .

Un număr de opt submersibilele de luptă Scorpène sunt active în prezent, fiind operate de submarinişti chilieni, malaezieni, brazilieni sau indieni. Navele pot dispune de sisteme de propulsie independentă de aer şi se pot scufunda până la o adâncime de 350 de metri. Autonomia este de aproximativ 50 de zile, iar ca armament, Scorpène dispune de şase tuburi de torpilă, dar şi de rachete antinavă sau antiaeriene. Preţul unitar al Scorpène este de 450 de milioane de euro.

Varianta Type 214

Problema achiziţionării de submarine pentru Forţele Navale s-a pus în anul 2018, când experţii MApN au început să gândească un astfel de program de înzestrare şi să creioneze specificaţiile tehnice ale navelor. Atunci se discuta că ar fi necesare cel puţin trei astfel de nave, iar responsabilii Forţelor Navale au analizat ce tip de submarin este mai potrivit pentru România.

La vremea respectivă părea că marinarii români au mari şanse să primească nave Type 214 de concepţie germană, submarine care au ajuns, în diverse variante, în dotarea unor forţe navale cum ar fi cele ale Germaniei, Greciei, Turciei, Italiei, Portugaliei sau Coreei de Sud. În total sunt active acum 18 astfel de submarine. MApN ar fi achitat 1,5 milioane de euro pe trei submarine cu sisteme de propulsie independentă de aer. 214 se poate scufunda până la 400 de metri şi asigură autonomia echipajului – compus din 27 de militari, dintre care cinci ofiţeri – timp de 12 săptămâni. Acest tip de submarin este dotat cu 8 tuburi de torpilă, pentru care sunt ambarcate 16 torpile, dar şi cu rachete antinavă.

Tatonările

În acest context, contraamiralul (r) doctor Constantin Ciorobea a declarat pentru „Adevărul” că cele două submarine, Scorpène şi Type 214, au performanţe relativ apropiate, cu unele plusuri sau minusuri pentru un model sau altul, dar că navele franceze deţin în acest moment un mare avantaj. „Cu ceva timp în urmă, Forţele Navale au purtat unele discuţii cu producătorul german pentru eventuala modernizare a submarinului «Delfinul». Varianta s-a dovedit una total falimentară şi apoi s-au făcut unele tatonări privind comandarea de către partea româna a navei Type 214. Oamenii s-au arătat deschişi, dar ne-au precizat că producţia pe 10 ani este deja vândută. Drept urmare, cel mai probabil, submarinele Scorpène pot fi disponibile mult mai devreme, lucru care poate aduce un mare avantaj tactic României. Submarinele ar putea detecta orice mişcare suspectă fără să fie la rândul lor detectate. Pot transmite coordonatele unei nave ostile către bateriile de rachete de coastă, de exemplu, iar acestea pot acţiona eficient fără prea mari probleme ”, a precizat contraamiralul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Așa o fi?

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Se schimbă harta Europei? / Cele 4 scenarii, de la înfrângere la pace, ale războiului rus în Ucraina, dar care nu vor ține cont de evoluția frontului

5 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!