Ce opțiuni are Putin pentru a escalada războiul după presupusul atac cu drone asupra Kremlinului
Incidentul umilitor cu cele două drone zburând deasupra Kremlinului a dat naștere unor teorii contradictorii cu privire la cine le-ar fi putut trimite și de ce. Dincolo de acestea, atacul i-ar putea fi util din punct de vedere politic lui Vladimir Putin, relatează Reuters.
Unii analiști au susținut că atacul a fost înscenat de Kremlin FOTO Captură
Cu toate că dronele nu au provocat daune semnificative, incidentul evidențiază aparenta vulnerabilitate a Moscovei în fața dronelor inamice, înfuriindu-i pe unii comentatori și făcându-i să se întrebe asupra eficienței apărării aeriene.
Totuși, în interiorul Rusiei au contribuit la întărirea narațiunii Kremlinului precum că războiul pe care îl duce în Ucraina este unul existențial și astfel vital pentru țară și populația rusă.
Venind cu doar câteva zile înainte de parada militară de Ziua Victoriei ce are loc anual pe 9 mai, în Piața Roșie - un eveniment cu valențe sacre pentru mulți ruși - și într-un moment în care Rusia câștigă puțin, dar are pierderi mari, unii observatori ai Kremlinului cred că propagandiștii ar putea spera să obțină o raliere mai strânsă a populației.
„Este o încercare de a cuprinde toate lucrurile sacre într-o singură declarație”, a apreciat cu referire la reacția oficială a Moscovei Alexander Baunov, fost diplomat rus și observator al Kremlinului,
Potrivit versiunii Kremlinului, presupusul atac l-ar fi vizat pe Putin, steagul rusesc din vârful clădirii Senatului și ar fi aruncat o umbră asupra „Zilei Victoriei”, a explicat Baunov pentru canalul YouTube „Live Nail”.
„Ei încearcă... să strângă oamenii în jurul acestui (presupus) atac eșuat. Este într-adevăr o mobilizare patriotică", a spus Baunov.
O astfel de unitate - potențial bazată pe amestecul de revoltă, teamă și patriotism - s-ar putea dovedi utilă într-un moment în care Rusia se pregătește pentru o contraofensivă ucraineană mult așteptată, prin care Kievul speră să recupereze porțiuni vaste ale teritoriului său.
După ce biroul de presă al lui Putin a prezentat incidentul cu dronele drept un atentat ucrainean la viața președintelui rus - fapt pe care Kievul îl neagă - politicieni din întregul spectru politic au cerut răzbunare și ca Moscova să conducă cu mult mai multă asprime ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.
Ce opțiuni are Putin pentru a escalada războiul în urma incidentului
Unii comentatori din Occident s-au întrebat dacă Rusia mai are într-adevăr alte opțiuni de escaladare, dincolo de utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina - un scenariu pentru care nu își exprimă susținerea încă nici măcar comentatorii naționaliști ruși de linie dură.
Totuși, Moscova mai are încă la dispoziție unele opțiuni de escaladare - deși acestea ar fi cu siguranță condamnate drept barbare și ilegitime de Occident - cum ar fi să vizeze administrația prezidențială ucraineană și alte clădiri guvernamentale și să încerce în mod deschis să îl asasineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe membrii echipei sale.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev și Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai proeminenți moderatori de televiziune pro-Kremlin, au pledat ambii pentru o astfel de măsură în urma incidentului cu drone.
Operațiune antiteroristă?
O modalitate prin care Kremlinul ar putea schimba tactica pentru a deschide calea unei astfel de abordări ar fi să desemneze oficial campania sa din Ucraina drept o operațiune antiteroristă, lucru pentru care de altfel unii politicieni naționaliști au făcut lobby.
Totodată, ar putea desemna guvernul ucrainean drept organizație teroristă și pe susținătorii săi occidentali, cum ar fi Statele Unite, drept sponsori ai terorismului, lucru despre care a vorbit Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului.
„Regimul nazist de la Kiev trebuie să fie recunoscut ca organizație teroristă. (Acesta) nu este mai puțin periculos decât Al Qaeda. Politicienii din țările occidentale care pompează arme în regimul lui Zelenski ar trebui să realizeze că au devenit nu doar sponsori, ci și complici direcți ai activității teroriste”, a declarat Volodin.
Potrivit lui Sam Greene, co-autor al unei cărți despre Putin și profesor la King's College din Londra, o astfel de mișcare ar putea deschide calea pentru ca autoritățile ruse să sporească și mai mult represiunea pe frontul intern.
„Aș urmări dacă Kremlinul va pune și mai accent pe chestiunea terorismului și va desemna SUA și alții ca fiind sponsori de stat ai terorismului. Aceasta ar deschide noi căi importante de urmărire penală a oricărui cetățean rus care are contacte cu guvernele occidentale și ar fi astfel o continuare logică a politicii existente”, a apreciat Greene.
O altă opțiune deschisă lui Putin, deși probabil nepopulară, ar fi să ordone un nou val de mobilizare militară în scopul de a recruta și antrena mai mulți soldați pentru război. Legislația a fost actualizată recent pentru a introduce notificări electronice și pentru a astupa lacunele legislative după ce zeci de mii de persoane s-au sustras convocării și au fugit în străinătate.
În acest sens, incidente precum cel cu dronele ar putea oferi o acoperire politică.
Având în vedere sistemul politic extrem de centralizat și controlat al Rusiei, Putin nu ar avea nevoie ca alți politicieni să ceară răzbunare pentru ca el să facă oricum ceea ce vrea.
Dar schimbările politice majore și deciziile politice care ar putea fi nepopulare în rândul publicului larg sau condamnate de Occident au nevoie de un fel de acoperire - chiar dacă criticii o consideră șubredă sau ilegitimă - pentru a justifica anumite acțiuni.
O investigație privind incidentul cu drone va descoperi cu siguranță deficiențe în apărarea aeriană a Rusiei. Acest lucru ar putea deveni un declanșator pentru demiteri sau o remaniere mai amplă, dacă Putin dorește asta, notează Reuters.
Sursa: adevarul.ro