CE Oltenia a închis un grup de la Rovinari din lipsa cărbunelui şi a pornit alte două grupuri, la Işalniţa şi Turceni
Complexul Energetic Oltenia a închis în această dimineaţă un grup la centrala Rovinari, din lipsa cărbunelui, arată datele publicate pe site-ul Transelectrica.
Aceasta după ce, joi dimineaţă, minerii din cadrul complexului au reluat greva.
Din informaţiile AGERPRES, alte două grupuri de la Complexul Energetic Oltenia au fost pornite în această dimineaţă, la centralele Işalniţa şi Turceni, pentru a compensa lipsa producţiei din grupul de la Rovinari.
Grupul închis la Rovinari nu avea posibilitatea de a stoca cărbune în centrală. Potrivit Transelectrica, grupul ar trebui repornit pe data de 21 ianuarie.
În prezent, Complexul Energetic Oltenia mai are indisponibile alte trei grupuri. La unul dintre ele, la Rovinari, se efectuează lucrări de reparaţii, un grup de la Turceni nu are licenţă de exploatare comercială şi un altul, tot de la Turceni, are sistată investiţia de retehnologizare.
Joi, la ora 10:15, consumul naţional al ţării era de 8.822 MW, producţia, de 7.370 MW, iar diferenţa, de 1.452, fiind importuri.
La ora menţionată, Complexul Energetic Oltenia produce 1.615 MW, adică 21,95% din producţia totală de energie a ţării.
Ministrul Energiei, Anton Anton, împreună cu secretarul de stat, Doru Vişan, vor avea joi o nouă întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia , în urma reluării grevei în carierele CEO.
Discuţiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Târgu Jiu.
La finalul întâlnirii, ministrul Anton Anton va susţine o conferinţă de presă în care va prezenta concluziile acestor discuţii.
CE Oltenia se confruntă de vinerea trecută cu o grevă a minerilor care a dus la sistarea activităţii în toate carierele de lignit. Minerii solicită majorarea salariilor şi vouchere de vacanţă.
La începutul acestei săptămâni, conducerea societăţii arăta că stocurile sunt suficiente pentru o săptămână.
O primă întâlnire între autorităţi, reprezentanţii greviştilor şi conducerea CE Oltenia a avut loc la Bucureşti, în 14 ianuarie, Ministerul Energiei anunţând, ulterior, că minerii vor primi majorări salariale de 12%, însă numai după ce vor începe negocierile într-un cadru legal şi, respectiv, după reluarea programului de lucru în cariere.
Cele câteva mii de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia care activează în cadrul unităţilor miniere au decis, însă, să continue greva cerând, în principal, creşterea salariilor cu 45% şi condiţii mai bune de lucru. AGERPRES