Ce obicei zilnic ar putea ajuta la creșterea imunității, potrivit experților

Ce obicei zilnic ar putea ajuta la creșterea imunității, potrivit experților

Dușul rece are scopul de a atenua durerea, fiind folosit adesea mai ales de către sportivi. Deși sunt necesare mai multe cercetări privind efectele terapiei prin frig - inclusiv dușurile reci - asupra sănătății, experții spun că există cercetări promițătoare care arată potențialul său de a îmbunătăți pielea, de a reduce inflamația și durerea și chiar de a stimula imunitatea.

Dus jpg

Așadar, iată ce spun experții despre dușurile reci - inclusiv riscurile, siguranța și cum să profitați pe deplin de beneficiile sale, potrivit YahooNews.

Care sunt beneficiile dușurilor reci?

1. Stimulează vigilența

Este adevărat: începerea zilei cu un duș rece ar putea ajuta de fapt să te trezească și să te facă să te simți mai energic.

„Dușurile reci cresc epinefrina și, prin urmare, vigilența, ca parte a modificărilor pe termen scurt ale organismului pentru a face față frigului”, explică Dr. Teitelbaum. De fapt, într-un studiu neevaluat de un expert, efectuat în 2022, persoanele care și-au scufundat corpul în apă rece timp de cinci minute au raportat nu numai că s-au simțit mai energice după aceea, ci și mai active.

2. Calmarea pielii

Apa rece poate avea efecte calmante și liniștitoare asupra pielii, spune Joshua Zeichner, doctor în medicină, dermatolog certificat și director al Cercetării Cosmetice și Clinice în Dermatologie la Centrul Medical Mount Sinai din New York City. În mod specific, poate „contracta vasele de sânge pentru a reduce roșeața și a diminua umflăturile pielii”, spune el - ceea ce îl face deosebit de benefic dacă aveți o afecțiune cum ar fi rozaceea, sau afecțiuni inflamatorii, cum ar fi eczema sau psoriazisul.

„Se poate crede că dușurile reci pot fi de ajutor pentru piele, deoarece temperaturile reci pot ajuta la reducerea umflăturilor, a inflamațiilor și a aspectului general al pielii”, explică Marisa K. Garshick, doctor în medicină, un dermatolog certificat de consiliu din New York. „Deoarece roșeața poate apărea ca urmare a vaselor de sânge mărite, atunci când vasele de sânge se contractă, ca urmare a expunerii la apă rece, se reduce aspectul de roșeață”.

3. Diminuarea inflamației și a durerii

Dincolo de faptul că ajută doar la ameliorarea pielii inflamate și iritate, s-a demonstrat că dușurile reci diminuează, în general, inflamația în tot corpul tău - și chiar ajută la ameliorarea durerii, potrivit Dr. Teitelbaum. „Se bănuiește că frigul scade atât inflamația, cât și amorțește receptorii de durere din piele”, spune el.

De fapt, exact din același motiv se recomandă aplicarea de comprese cu gheață în cazul rănilor - și de aceea veți vedea adesea atleți care aplică spray-uri răcoritoare sau fac băi cu gheață după un antrenament sau pentru a ajuta la recuperarea după accidentări sportive. Într-adevăr, cercetările arată că această formă de crioterapie este eficientă în îmbunătățirea inflamației și a durerilor induse de exerciții fizice.

4. Îmbunătățește circulația sângelui

„Atunci când vasele de sânge de la suprafață sunt expuse la apa rece, acestea se contractă și deplasează fluxul de sânge către țesuturile mai profunde ale pielii, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea circulației”, explică Dr. Garshick.

O bună circulație este vitală pentru sănătatea dumneavoastră, deoarece asigură o cantitate suficientă de sânge și oxigen furnizate organelor vitale ale corpului pentru a funcționa corect.

5. Stimulează imunitatea

„S-a demonstrat că băile reci au beneficii pentru imunitate”, spune Dr. Teitelbaum.

El menționează un studiu specific realizat în 2016, care a constatat că persoanele care au făcut un duș rece timp de doar 30 de secunde pe zi, timp de cel puțin 30 de zile consecutive, au apelat la concediu medical la locul de muncă cu 29% mai puțin decât persoanele care au făcut dușuri obișnuite.

„Deși nu a scăzut numărul de zile în care oamenii au fost bolnavi, bolile au fost mai ușoare", spune el.

Care sunt dezavantajele dușurilor reci?

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale dușurilor reci este disconfortul pe care îl veți simți în apa rece - dar există și alte riscuri potențiale de luat în considerare.

„Apa prea rece poate fi dură pentru piele și poate duce la înroșire ca urmare a slăbirii barierei cutanate, în timp ce alte persoane pot experimenta ceva cunoscut sub numele de urticarie la rece, care se referă la urticaria care se dezvoltă în cadrul expunerii la temperaturi prea scăzute”, spune Dr. Garshick.

Temperaturile extrem de scăzute pot duce, de asemenea, la degerături, avertizează Dr. Zeichner. În plus, dușurile reci nu sunt o idee bună pentru cei care suferă de sindromul Raynaud (sau fenomenul Raynaud), o afecțiune în care temperaturile scăzute „provoacă constricția vaselor de sânge de la nivelul mâinilor”, notează Dr. Camp.

Care este cea mai bună temperatură pentru un duș rece

Nu există o recomandare medicală oficială pentru ce temperatură este cea mai bună pentru un duș rece, dar, în general, Dr. Garshick recomandă să se țintească în jur de 50-60 de grade Fahrenheit.

„În general, cel mai bine este să evitați orice temperatură extremă și chiar și atunci când folosiți apă rece, este mai bine să evitați apa rece ca gheața”, spune ea.

Cât timp ar trebui să dureze un duș rece

Unii experți spun că chiar și doar 30 de secunde sunt suficiente pentru a profita de beneficiile unui duș rece.

„În multe cazuri, chiar și doar 30 de secunde până la trei minute pentru un duș rece poate fi tot ceea ce este necesar și tolerat”, spune Dr. Garshick.

Dr. Camp recomandă, în general, o durată a dușului rece de 5 până la 10 minute. Un lucru important de reținut, totuși, este că o durată prea lungă a dușului rece poate fi dăunătoare pentru sănătate.

„Un duș rece trebuie încheiat dacă pielea devine albastră, ceea ce este un semn de alterare a circulației sanguine”, avertizează Dr. Camp. Dr. Zeichner, care recomandă o limită de 10 minute, notează, de asemenea, că „expunerea excesivă la apă poate dezbrăca pielea de uleiurile esențiale”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii