Ce nu trebuie să faci dacă te mușcă un șarpe. Medic: „Moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului”

Ce nu trebuie să faci dacă te mușcă un șarpe. Medic: „Moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului”

Sunt rare, dar potențial letale. Mușcăturile de șarpe trebuie considerate drept o urgență medicală, avertizează dr. Tudor Ciuhodaru. Există câteva gesturi care nu trebuie făcute pentru a nu agrava și mai mult situația.

Mușcătura de șarpe poate fi uneori letală FOTO Adevărul

Mușcătura de șarpe poate fi uneori letală FOTO Adevărul

Sunt 10 lucruri care vă pot salva viața, în situația în care ați fost mușcat de șarpe. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat pe pagina sa de socializare ce nu trebuie să facem:

1. Considerați orice mușcătură de la orice tip de șarpe drept urgență medicală.

2. Pe statisticile noastre deși mușcăturile de șarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor mușcate ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoși inoculează la locul mușcăturii substanțe cu acțiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpirații, grețuri, vărsături, colaps. Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficiență renală acută.

3. Solicitați rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletați plaga cu apă şi săpun.

6. Efortul fizic trebuie redus la maximum, culcați victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziționați locul mușcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.

7. Scoateți toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Mușcătura de șarpe se identifică după urmele locale (forma dinților șarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Mușcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porțiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca șerpii să muște fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ,,mușcătură albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcați marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin.

„Orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta”

De asemenea, avertizează medicul este important să nu incizați la nivelul urmelor de colți şi să nu încercați să aspirați veninul.

„Metoda este ineficientă pentru că șarpele are colții curbați iar ,,buzunarul de venin” nu se află la locul mușcăturii. În plus, circa 20% din mușcăturile de șarpe sunt ,,uscate”, total lipsite de venin, așa că orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului”, spune specialistul.

Totodată, nu trebuie să aplicați un dispozitiv de aspirație pentru că puteți leza țesuturile.

Nu aplicați garouri ce restricționează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul mușcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greșit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice”, spune dr. Ciuhodaru.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”