Ce nu ni se spune despre Djokovici: Subiectul de care fug contestatarii sârbului
Triumful lui Novak Djokovici (Serbia, 36 de ani, 1 ATP) la French Open i-am cam lăsat pe contestatarii săi în criză de idei.
Înaintea finalei de la Roland Garros, câștigată de sârb în fața norvegianului Casper Ruud (24 de ani, 4 ATP), aceștia își construiau atacurile asupra lui Nole, folosindu-se și de argumente statistice legate de tenis. Astfel de discuții fac parte, până la urmă, din farmecul sportului. Acum însă, când argumentele statistice s-au cam dus, fiind mai toate în favoarea lui Djokovici, contestatarii săi au început să recurgă la „atacuri sub centură“. Pentru că, mai mult ca oricând, în discuție e invocat „caracterul“ liderului ATP. Adică, ceva necuantificabil, dacă pornim de la ideea că orice om are anumite defecte și unele calități.
Și, totuși, surprinde modul în care „caracterul“ lui Djokovici e adus în discuție, doar ca să-i fie scoase în evidență defectele. Se amintește obsesiv de refuzul vaccinării anti-COVID, de părerile sale politice și de faptul că s-a stabilit, la Monte Carlo, ca să nu plătească impozite în Serbia. Sunt omise, în schimb, lucrurile bune pe care le face, periodic, tot în afara terenului de tenis.
Fundația sa, bilanț impresionant
Cu siguranță, cel mai important proiect extrasportiv al lui Djokovici e fundația sa ( novakdjokovicfoundation.org ) cu care Novak vine în ajutorul unor copii din comunități defavorizate din țara sa. Bilanțul vorbește de la sine:
*53.691 de copii ajutați din 2007 până acum.
*2.237 de cadre didactice instruite pentru educarea celor mici.
*55 de școli construite de la zero sau renovate.
*8.670 de familii susținute.
A ajutat Australia, iar „cangurii“ l-au expulzat
Puțini își amintesc acum, dar exact înainte de startul pandemiei, la începutul anului 2020, incendiile devastatoare din Australia au ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. La vremea respectivă, printre cele mai generoase donații, în scop umanitar, a fost cea făcută de Djokovici: 500.000 de dolari. Mai mult, ajuns la Melbourne pentru primul Grand Slam al anului, sârbul a anunțat că va mai dona 200 de dolari pentru fiecare as pe care îl va servi, în timpul meciurilor sale pe durata verii australiene. La doi ani distanță, Australia avea să-i „mulțumească“ lui Nole, expulzându-l după un fiasco legat de vaccinare anti-COVID.
Milioane de euro donate în lupta cu SARS-CoV-2
Djokovici a fost transformat în „oaia neagră“ a pandemiei și au fost trecute cu vederea, cel puțin în presa românească, toate eforturile sale în lupta cu SARS-CoV-2.
În 2020, Novak și soția sa, Jelena, au donat un milion de euro sistemului sanitar din Serbia, suma fiind folosită pentru achiziționarea unor ventilatoare de care aveau nevoie bolnavii de COVID, internați la Terapie Intensivă. De asemenea, o sumă care a rămas confidențială a fost donată și Italiei, în același scop. În fine, la cererea lui Rafael Nadal, Djokovici a donat bani și în Spania, contribuind, din nou, la lupta cu pandemia.
Per total, în 2020, donațiile făcute de Djokovici au fost în valoare de 7,5 – 8 milioane de dolari, suma exactă nefiind știută, în condițiile în care, în multe cazuri, ajutorul dat de campionul sârb a avut caracter confidențial.
Pe lângă aceste sume, Djokovici participă, periodic, la meciuri demonstrative ale căror venituri se duc tot spre proiecte umanitare.
Printre cei mai bogați sportivi din lume
Actualul lider mondial e preocupat de acte de caritate și pentru că situația sa materială îi permite acest lucru. Averea sârbului e estimată la 230 de milioane de dolari. Numai din parteneriatul cu Lacoste, Nole încasează, anual, suma de 20,6 milioane de dolari. De asemenea, potrivit cifrelor oficiale ale ATP , sârbul a adunat până acum 169 de milioane de dolari, exclusiv din premii în diferite turnee.
Djokovici deține un restaurant, la Monte Carlo, plus mai multe proprietăți în același oraș, dar și în Belgrad, New York, Miami, Marbella și Dubai. Valoarea totală a locuințelor sale se ridică la 37,6 milioane de dolari.
Sursa: adevarul.ro