Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Medicul Alin Popescu, care lucrează de ani buni în domeniul sportului, cu jucătorii de rugby în primul rând, e de părere că, după 18 luni pe tușă, e posibil ca musculatura Simonei să nu mai facă față efortului necesar pentru tenisul de performanță.
Simona Halep. FOTO: Arhiva Adevărul
„Adevărul“: Credeți că problemele medicale ale Simonei au legătură cu perioada în care n-a jucat?
Alin Popescu: Normal că au legătură. Dar aș face, mai degrabă, legătura cu perioada lungă de absență și nu cu povestea cu dopajul. Substanța depistată la Halep n-a fost una care să îmbunătățească performanța cu adevărat. A fost, de fapt, o aiureală. Și decizia finală asta a dovedit.
Ion Țiriac spunea că un sportiv care a stat un an pe tușă are apoi nevoie de patru ani ca să atingă foma fizică optimă...
Nu e chiar nevoie de 4 ani, dar de 2 ani, cam da! De pildă, ruptură de ligament: stai 8 luni pe tușă și atingi nivelul optim cam după un an și jumătate. La o ruptură de menisc, dacă ai stat 2 luni, îți trebuie 4 luni de refacere. Așa că, da, Ion Țiriac a cam exagerat, dar există un sâmbure de adevăr în ce a zis. Pentru că îți trebuie dublul perioadei în care ai stat pe tușă, ca să atingi nivelul de dinaintea absenței. Acum e foarte important și altceva.
Ce anume?
Ce ai făcut, cât ai stat? Dacă stai într-un repaus de pensionar, e grav! Dar, mai ales dacă ai bani, îți poți continua antrenamentele la un nivel foarte bun, inclusiv pe perioada unei suspendări. Suspendarea, de fapt, nu te oprește din pregătiri, te oprește de la meciuri oficiale. În rest, tu, ca sportiv suspendat, îți poți vedea de treabă. Acum, depinde cât de bine îți vezi de treabă! Depinde de cât de motivat ești în privința antrenamentelor, în condițiile în care n-ai un orizont clar de revenire în competiție. Cum a fost în cazul lui Halep, care a aflat, brusc, în luna martie, că poate juca din nou, după ce i s-a redus suspendarea la TAS.
Antrenamentele din perioada suspendării pot atinge nivelul celor din perioada competițională?
După părerea mea, cam 50% din antrenamentele pe care le faci, în timpul sezonului competițional, le poți înlocui și pe perioada de refacere sau de suspendare. 100%, realist vorbind, nu se poate. De aceea, există și decalajul de după revenire până atingi forma optimă.
Simona s-a accidentat, mai întâi, la umăr, iar acum la genunchi. Ne spune ceva treaba asta?
Vorbim despre două articulații diferite. Poate fi o simplă problemă articulară, într-adevăr. Dar, mai degrabă, e posibil ca musculatura Simonei Halep să nu mai fie capabilă de a susține un efort la intensitatea necesară pentru o sportivă de performanță. Și, mai degrabă, în această notă aș citi problemele ei de acum... Când problemele medicale se duc pe mai multe articulații, funcționalitatea, per ansamblu, reprezintă o problemă. Musculatura nu mai face față efortului la intensitatea respectivă.
Sursa: adevarul.ro