Ce ne ajută la slăbit? Ingrediente care accelerează metabolismul: „Este reală și cât se poate de științifică”
Ne încălzim la propriu și la figurat după ce mâncăm, iar asta ajută la slăbit, spune dr.Mihaela Bilic. 10% din cheltuielile energetice zilnice se datorează efectului termic al alimentelor sau TEF (thermic effect of food).
Într-o postare pe pagina sa de socializare, specialistul arată că acesta reprezintă un consum de calorii indus de mâncare, o termogeneză obligatorie (producție de căldură) rezultată din digestia, absorția și metabolizarea nutrientilor.
„Ne încălzim la propriu și la figurat după ce mâncăm, iar asta ajută la slăbit. TEF variază în funcție de compoziția dietei, fiind mai mare după consumul de carbohidrați și proteine decât pentru grăsimi. Grăsimea din mâncare este foarte eficient transformată în grăsime de rezervă (cu “pierderi”de doar 4%), față de carbohidrați și proteine, unde randamentul este mai scăzut iar pierderile sunt de 25%”, spune medicul.
Există câteva ingrediente care au efect rapid și care accelerează metabolismul, ajutându-ne să pierdem kilogramele nedorite.
„Cine mai are efect de slăbit prin creșterea TEF? Condimentele, frigul, cafeina și nicotina! Mâncarea picantă intensifică și prelungește efectele TEF timp de 3 ore după masă. Fiecare ceașcă de cafea crește cu 8-10% nivelul TEF, iar nicotina are un efect similar.
Acum, în funcție de cât de mult/tare vă doriți să slăbiți, vă las pe voi să alegeți “ingredientele” potrivite pentru accelerarea metabolismului. Chiar dacă este ilegal/imoral să vă îndemn să fiți vicioși, informația este reală și cât se poate de științifică”, arată medicul.
Greșeala pe care o facem când consumăm legume. De ce nu se se mănâncă niciodată goale: „Nu pot fi absorbiți”
Broccoli, ardei, roșii, morcovi sunt legume pe care le putem consuma fără limită de cantitate. O spune un nutriționist care explică ce beneficii au pentru sănătate aceste legume. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienți.
Dr. Mihaela Bilic arată într-o postare pe pagina sa de socializare cât de important să mâncăm legume, dar și de ce este obligatoriu să le consumăm alături de puțină grăsime.
„Betacarotenul și licopenul sunt dependenți de grăsime
Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienti- acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci, la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza!
Cu cât mâncăm mai multe legume , cu atât mai bine- ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu.
Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete”, explică medicul.
Sursa: adevarul.ro