Ce mutații a mai suferit virusul SARS-CoV-2

Ce mutații a mai suferit virusul SARS-CoV-2

Fără doar și poate, virusul SARS-CoV-2 continuă să producă mutații. Cercetătorul Octavian Jurma notează pe pagina sa de Facebook despre noile variante care au apărut în România până la 24 octombrie, preluând datele platformei GISAID: „Avem și prima secvențiere a unei variante recombinate: XAZ, un triplu recombinant între BA.2.5, BA.5. și BA.2.5, care precede XBB și care se regăsește mai ales în Europa și în America de Nord”.

Noul coronavirus continuă să producă mutații Foto: Shutterstock

Noul coronavirus continuă să producă mutații Foto: Shutterstock

Nu există motive de îngrijorare suplimentare față de alte variante, în special BQ.1, adaugă cercetătorul. Acest subtip BQ1 a crescut atât ca număr, cât și ca răspândire geografică, la noi, județul Dâmbovița fiind primul în care a fost identificat. „Cu 18 secvențieri pe săptămână nu e însă posibil să supraveghezi teoretic decât maximum 18 județe săptămânal. Ar fi bine să revenim măcar la o secvențiere pe județ pe săptămână ca să nu dăm în ridicol profesional. Deși numărul de cazuri noi și incidența națională au intrat în platou săptămâna trecută, există câteva județe în care creșterea numărului de cazuri și spitalizări este deja evidentă. Copiii sunt în continuare cea mai afectată categorie după cea a vârstnicilor”, mai spune Jurma.

Patru noi decese

Este momentul, mai spune specialistul, să folosim acest răgaz pe care ni-l acordă pandemia pentru a ne vaccina cu boosterul bivalent BA.5.

Reamintim că ECDC – Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor –, care a analizat subvarianta BQ1 a Omicron, a făcut cunoscut că ea are capacitatea de a evita în mare măsură răspunsul sistemului imun, dar că, în prezent, nu există nicio dovadă că duce la o mai mare severitate a bolii.

Datele publicate marți de Ministerul Sănătății arată că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 588 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus din 2.840 de teste RT-PCR și au fost raportate 4 decese. În secțiile de COVID-19 ale spitalelor se află internate 621 de persoane, dintre care 93 la ATI.

China: COVID-19, nivel foarte înalt

În pofida multiplelor măsuri de carantină luate, China a raportat luni cel mai mare număr de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus din ultima jumătate de an. Ministerul Sănătății a anunțat că au fost înregistrate aproape 5.500 de noi cazuri pozitive la nivel local, multe dintre ele în provincia sudică de coastă Guangdong, un important centru de producție. La Beijing, aproape 60 de cazuri noi au fost raportate luni, ceea ce a determinat închiderea școlilor din districtul Chaoyang, foarte populat.

Autoritățile sanitare au anunțat că politica zero COVID va fi aplicată și în continuare. Strategia constă în izolarea unor cartiere sau orașe întregi de îndată ce apar cazuri, în efectuarea de controale în masă sau în carantinarea persoanelor care au fost depistate pozitiv și a călătorilor care sosesc din străinătate.

Restricțiile sunt uneori însoțite de un acces limitat la alimente sau la asistență medicală și de dificultăți în a se deplasa în China și în străinătate, ceea ce provoacă exasperare în rândul unui număr tot mai mare de chinezi. Tragedii legate de restricțiile COVID-19 au loc în mod obișnuit, ultima dintre ele fiind sinuciderea în weekend a unei femei de 55 de ani care s-a aruncat pe geam. Ușile clădirii de locuit erau sigilate pentru a împiedica ieșirea locatarilor, iar fiicele femeii au cerut în zadar intervenția salvatorilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...