Ce modificări apar în Codul Rutier 2024. Sute de camere inteligente vor fi instalate pe principalele șosele din România

Ce modificări apar în Codul Rutier 2024. Sute de camere inteligente vor fi instalate pe principalele șosele din România

Șoferii trebuie să știe că, în curând, pe șoselele din România vor fi instalate sute de camere inteligente care să vegheze traficul non-stop. Cei care nu respectă Codul Rutier o să primească amenzile acasă, potrivit unei Ordonanțe de urgență aprobată de Guvern.

Modificări în noul Cod Rutier FOTO: Arhiva

Modificări în noul Cod Rutier FOTO: Arhiva

Guvernul României a adoptat în ședința din 28 iunie 2024, Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Proiectul de act normativ reprezintă o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne în scopul consolidării cadrului legislativ prin adoptarea unui set de măsuri care să contribuie la creșterea siguranței publice, ocrotirea vieții, integrității și sănătății persoanelor care participă la trafic sau care se află în zona drumului public.

Comisarul șef al Poliției Rutiere, Alexandru Popa, a explicat, într-o conferință de presă sâmbătă, o parte dintre modificările aduse Codului Rutier.

Potrivit acestuia, în cazul în care un șofer e testat pentru alcool și rezultatul e sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul respirat, atunci șoferul poate cere retestarea în 15-20 de minute, iar în cazul in care rezultatul la al doilea test e 0, atunci șoferul poate pleca.

Printre modificările aduse prin acest act normativ, cu impact în activitatea de supraveghere a respectării regulilor de circulație pe drumurile publice:

-Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

-Condiționarea restituirii permisului de conducere reținut în cazul infracțiunilor prevăzute de art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul penal de realizarea, în prealabil, a unei evaluări medicale de către titularul acestuia, pentru prevenirea repetabilității faptelor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efecte psihoactive.

-Reglementarea posibilității de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când un conducător de vehicul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenței în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană.

-Posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate ale IGPR acreditate sau în unitățile sanitare publice acreditate și autorizate.

- Indicarea în concret a categoriilor de încălcări pentru care nu se poate aplica sancțiunea contravențională a avertismentului, respectiv pentru faptele contravenționale prevăzute cu aplicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.

-Responsabilizarea persoanelor juridice cu atribuții în ceea ce privește asigurarea viabilității infrastructurii rutiere prin eliminarea posibilității acesteia de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege;

-Abilitarea Poliției Române de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local cu ajutorul mijloacelor tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează.

-Extinderea capacității de constatare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice în sensul instituirii unui mecanism prin care participanții la trafic pot transmite sesizări cu privire la posibile situații de condus agresiv, surprinse în înregistrări video sau audio-video.

- Înlăturarea necesității de a confirma unele împrejurări legate de întocmirea procesului-verbal de constatare a contravenției de către un martor în situația în care acestea au fost înregistrate cu mijloacele audio-video din dotarea agentului constatator;

-În cazul în care contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea și aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator, acesta se consideră comunicat pe loc.

Totodată, în curând, sute de camere inteligente o să apară pe principalele șosele din România. Este vorba despre autostrăzi (București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești), dar și despre Drumuri Naționale (DN1, DN2, DN3, DN4, DN7).

Abaterile pe care le vor detecta camerele inteligente: încălcarea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de mașini trecerea ilegală a căii ferate, conducere agresivă ( frânare bruscă, slalom printre mașini)

Ca noutate, polițiștii vor da amenzi în baza filmărilor primite de la pietoni sau șoferi. Până acum, legea nu permitea acest lucru.

Mai mult, conform noului Cod Rutier, dacă filmăm un șofer care conduce agresiv, putem să trimitem polițiștilor imaginile, iar aceștia să îi sancționeze.

Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice va viza: limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum; interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare; semnificația culorii roșii a semaforului; trecerea la nivel cu calea ferată; interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...