Ce măsuri iau autorităţile din Budapesta pentru a ajuta cetăţenii cu plata energiei
Primăria Budapestei a anunţat un ajutor social pentru plata energiei, în valoare 48.000 de forinţi (117 euro) anual, destinat familiilor cu copii, persoanelor cu dizabilităţi sau boli cronice şi pensionarilor, informează MTI.
Gergely Karacsony anunţă un ajutor pentru plata energiei de 48.000 de forinţi, Foto: EPA-EFE
Potrivit sursei citate, primarul capitalei ungare, Gergely Karacsony, a comunicat într-un mesaj video pe Facebook că pentru ajutorul integral vor fi eligibili budapestanii cu venituri sub limita subzistenţei, iar pensionarii cu pensii sub ,,media reală" pot primi până la 24.000 de forinţi anual.
Karacsony a arătat că ajutoarele îndeplinesc promisiunea sa electorală de a extinde ,,modelul de asistenţă socială" din sectorul 14 al Budapestei, unde a fost primar, şi se vor acorda de la 1 octombrie, transmite Agerpres.
,,Subvenţiile sociale ar fi în general o sarcină a guvernului, dar acum acesta are alte treburi, căutând adversari în loc de soluţii. De aceea, este timpul să intervenim noi", a spus el.
Şi Grecia a anunţat, săptămâna aceasta, că va dubla în septembrie subvenţiile pentru facturile la energie, la 1,9 miliarde de euro, extinzând sprijinul financiar introdus în 2021 pentru a-i proteja pe consumatori de creşterea preţurilor.
Noile subvenţii, care vor fi încorporate în facturile la energie, vor absorbi până la 94% din creşterea facturilor lunare la energie pentru gospodării şi 89% pentru IMM-uri, a anunţat ministrul Energiei, Kostas Skrekas, citat de Reuters.
Subvenţia se va situa în septembrie la 639 euro per MWh pentru consumul lunar de energie al unei gospodării, faţă de 337 euro per MWh în august, a explicat Skrekas.
Acesta a adăugat: ,,Suntem decişi să continuăm politica de protejare a consumatorilor, care este posibilă datorită unei politici economice eficiente şi prudente".
,,Actualul război din Ucraina înrăutăţeşte dramatic criza energiei", a avertizat Skrekas.
Până acum, Guvernul de la Atena a cheltuit aproximativ opt miliarde de euro pentru subvenţii şi alte măsuri de sprijin destinate să ajute gospodăriile, companiile şi fermierii să îşi plătească facturile la electricitate şi gaze.
În acelaşi timp, Guvernul Franţei a avertizat miercuri că nu va putea menţine pe termen nelimitat plafonarea preţului gazelor, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al executivului, Olivier Veran, a declarat presei că ,,ar putea avea loc creşteri de preţuri" pentru consumatorii casnici.
Preţul gazelor este în prezent îngheţat în Franţa, iar guvernul a impus o limită şi pentru scumpirea energiei electrice, însă ambele măsuri - care costă, potrivit Reuters, miliarde de euro - urmează să expire la iarnă.
În ceea ce priveşte România, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, miercuri, că facturile la energie vor rămâne plafonate până la 31 martie. Ministrul a arătat că mecanismul de plafonare şi compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, aşa cum prevede legislaţia actuală.
,,Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie", a arătat oficialul guvernamental.
Virgil Popescu a spus că bugetul schemei de compensare estimat de ANRE este de 16 miliarde de lei.
,,Schema refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 de miliarde la 20 de miliarde şi ulterior la 16 miliarde. A fost estimarea ANRE”, a mai precizat oficialul.
Sursa: adevarul.ro