Ce mănâncă într-o zi obișnuită un cardiolog. 80% dintre infarcturi și AVC-uri pot fi evitate

Ce mănâncă într-o zi obișnuită un cardiolog. 80% dintre infarcturi și AVC-uri pot fi evitate

Specialiștii susțin că unul din trei decese cauzate de boli de inimă poate fi prevenit prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. De asemenea, 80% din atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale pot fi evitate cu ajutorul alimentației.

Dieta mediteraneană previne bolile de inimă FOTO: Shuterstock

Dieta mediteraneană previne bolile de inimă FOTO: Shuterstock

Cardiologul dr. Tiffany Di Pietro dezvăluie că urmează dieta mediteraneană. Acest mod de alimentație prioritizează legumele, fructele, cerealele integrale, fructele de mare, uleiul de măsline, nucile și semințele, reducând la minimum alimentele ultraprocesate bogate în sodiu sau zahăr și carnea roșie. Există o multitudine de cercetări științifice care arată că respectarea dietei mediteraneene susține sănătatea cardiovasculară.

Într-un studiu, cei care au aderat la dieta mediteraneană au prezentat mai puține evenimente cardiovasculare (cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale) decât cei care nu au urmat-o, susține revista Parade .

„Mă concentrez pe legume proaspete, pește și carne de pasăre. Mănânc foarte puțină carne roșie. În timpul săptămânii de lucru, prânzul meu este vegan. Încerc să încurajez pacienții să ia cel puțin o masă vegană pe zi”, spune Dr. Di Pietro.

Încorporarea meselor vegane în dietă este un alt aspect legat științific de susținerea sănătății inimii. Studiile arată că dietele pe bază de plante reduc mortalitatea d in toate cauzele, inclusiv decesele legate de bolile de inimă.

Cum arată o zi obișnuită de alimentație pentru un cardiolog

Micul dejun

Pentru micul dejun, dr. Di Pietro spune că mănâncă de obicei iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi cu granola sau afine. Iaurtul grecesc are suficiente proteine pentru a fi sățios, în timp ce granola și afinele adaugă fibre la masă. De fapt, afinele sunt cele mai bune fructe de pădure pentru sănătatea inimii, deoarece au o cantitate mare de antioxidanți și sunt asociate cu reducerea riscului de boli de inimă.

Atunci când dr. Di Pietro nu are chef de iaurt grecesc, mănâncă o bucată de pâine prăjită din cereale integrale cu unt de arahide organic și felii de banană. În acest mic dejun, untul de arahide furnizează proteine și grăsimi nesaturate, care au legătură cu susținerea sănătății inimii.

De asemenea, pâinea prăjită din cereale integrale și banana sunt bogate în fibre, un alt nutrient care susține în mare măsură sănătatea cardiovasculară. Bananele sunt, de asemenea, bogate în potasiu, care ajută la reducerea efectului sodiului asupra tensiunii arteriale.

„Ambele opțiuni de mic dejun mă alimentează cu proteine și carbohidrați complecși pentru a-mi începe ziua și au foarte puțin colesterol <rău>ceea ce ajută la protejarea inimii mele”, spune dr. Di Pietro.

Prânzul

„Prânzul meu este aproape întotdeauna vegan și este în general o salată plină cu produse precum fructe și legume”, spune dr. Di Pietro.

Potrivit medicului, veganismul este legat de scăderea colesterolului și a inflamațiilor, motiv pentru care este un mod atât de sănătos pentru inimă de a mânca.

„Încerc să promovez pacienților mei o dietă sănătoasă, care poate fi menținută. În ceea ce mă privește, îmi plac proteinele animale slabe, așa că o masă vegană pe zi este ceva în legătură cu care pot fi consecventă și în legătură cu care mă pot simți bine”, explică dr. Di Pietro.

Gustare

Dacă i se face foame între prânz și cină, medicul apelează la un fruct, cum ar fi o banană sau un măr. Este o modalitate bogată în fibre de a satisface pofta de dulce. Consumul regulat de fructe ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează faptului că fructele nu sunt doar bogate în fibre, ci și bogate în antioxidanți, care ajută la prevenirea sau reducerea inflamației cronice.

Cina

Ceea ce mănâncă ea la cină variază, susține medicul cardiolog. „Pentru că mănânc cu soțul meu și cu fiul meu în vârstă de 10 ani, tindem să ne concentrăm pe cine sănătoase de care să ne bucurăm cu toții. Sunt norocoasă că fiului meu îi place peștele, așa că avem tendința de a mânca fie pește, fie o masă preparată cu carne tocată de curcan sau pui și un fel de legume”, spune ea.

Mesele ei conțin adesea o mulțime de ierburi și condimente, care susțin sănătatea inimii deoarece sunt bogate în antioxidanți și o modalitate de a se baza mai puțin pe sare ca modalitate de a aroma alimentele. Un fel de mâncare pe care întreaga ei familie îl adoră și care este plin de condimente este tagine-ul marocan.

Dr. Di Pietro subliniază importanța controlului porțiilor atunci când ia masa în oraș, împărțind adesea mesele cu soțul ei pentru a evita supraalimentarea.

„Încercăm să ne concentrăm pe proteine la cină și puțin sau deloc carbohidrați pentru a menține greutatea suplimentară, ceea ce ne menține inimile sănătoase”, concluzionează dr. Di Pietro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Pune ceva pe tine! Poți să ieși așa pe stradă?” / Doar a coborât din avion la Veneția și a devenit virală

3 O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

4 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare

5 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”