Ce mai duc românii în bagajul de mână, în avion: usturoi, șorici, răsaduri
O întrebare pe un grup de turism este ocazia de a afla ce mai transportă unii români în bagajul de mână atunci când călătoresc cu avionul. Ce produse alimentare putem transporta în bagajul de mână.
Anumite produse alimentare sunt interzise în bagajele de mână. FOTO: Shutterstock
„Bună seara, lume! Întrebare întrebătoare: aveți idee dacă pot veni cu mâncare din Roma, la bagajul de mână? Și când zic mâncare, mă refer la parmezan, ciocolată, jeleuri, paste, adică alimente care nu intră în conflict cu regula referitoare la lichide. Zbor cu Tarom, dacă are vreo importanță. Mulțam faib și vacanțe de nota 10!”, a scris Aurora pe un grup de călătorii.
A urmat o serie de răspunsuri interesante, din care aflăm că unii călătoresc în bagajele de mână cu șorici, usturoi, mezeluri, afumături și chiar răsaduri...
Andrei a lămurit-o că brânza moale, pateul și alte produse alimentatre sunt tratate exact ca lichidele: „Puteti vedea pe site-ul aeroportului toate detaliile. Și eu am fost tentat să aduc genul asta de produse pentru că sunt foarte bune, dar am renunțat. M-am limitat la brânză tare (gen cașcaval) și câteva mezeluri vidate și n-am avut probleme la BVA (Beauvais–Tillé Airport). La bagaj de cala nu e problema”.
„Eu am venit in Anglia cu usturoi din România”
„Eu merg în România cam o data la 5 săptămâni, de fiecare data aduc, carne, brânză, mezeluri, prăjituri, afumaturi, am adus chiar și răsaduri, cireșe, roșii, castaveți în bagajul gratuit, niciodată nu a fost problema să arunce ceva, merg doar cu wizz, vacanță plăcută”, a scris Raluca.
„Eu am venit in Anglia cu usturoi din România”, a intervenit Măriuca. Bobi a ridicat miza: „maică-mea s-a dus cu șorici la frate-miu”.
„Eu am trecut de security și cu 2 felii de pizza în aeroportul din Bologna. În niciun aeroport nu mi s-au aruncat alimentele solide din bagajul de mână”, susține Mirela.
„Mie mi-au confiscat 4 kg de Nutella”, spune Daniela.
„De ce sa aduci toate alea? le găsești la supermarket în saptămâna italiană”, se întreabă Marius.
Bunuri interzise - control de securitate
Atunci când călătoriți cu avionul, având ca punct de îmbarcare un aeroport din UE, trebuie să aveți în vedere anumite cerințe de securitate referitoare la bagajele dumneavoastră:
Lichidele din bagajul de mână (aerosoli, băuturi, pastă de dinți, creme și geluri de uz cosmetic etc.) trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă transparentă din plastic cu capacitatea de maxim 1 l. Recipientele cu o capacitate mai mare de 100 ml trebuie transportate în bagajul de cală. Restricția referitoare la volum nu se aplică medicamentelor și alimentelor pentru copii.
Lichidele scutite de taxe vamale, cumpărate din aeroporturi sau de la companii aeriene, pot fi transportate ca bagaj de mână, atâta timp cât rămân sigilate, alături de chitanță, în ambalajul de siguranță (prevăzut cu o margine roșie), furnizat în momentul achiziționării. Nu puteți deschide ambalajul de siguranță înainte de a ajunge la destinația finală. Cu toate acestea, ofițerii vamali pot fi nevoiți să deschidă ambalajele și sticlele în vederea efectuării controlului de securitate. Dacă se întâmplă acest lucru și aveți un zbor de legătură în alt aeroport, informați ofițerii de securitate, pentru ca substanțele lichide să fie resigilate într-un nou ambalaj de siguranță.
Nu aveți voie să transportați în cabină niciun obiect ascuțit care ar putea fi folosit ca armă (ex. tirbușon, cuțit, foarfece de anumite dimensiuni). Acestea trebuie transportate în bagajul de cală.
Limitele referitoare la dimensiunea bagajului de mână și la numărul de bagaje pe care le puteți transporta sunt stabilite de companiile aeriene. Informați-vă înainte de călătorie.
Este interzis transportul de substanțe explozive și inflamabile (ex. artificii, vopsele în recipiente sub presiune de tip aerosol, alte substanțe inflamabile și toxice precum acizii). Acestea nu sunt acceptate nici în bagajul de mână, nici în cel de cală.
De asemenea, nu puteți lua la bordul aeronavei niciun fel de arme.
Bunuri interzise- companii aeriene
Pe siteul Tarom găsim o listă cu bunurile interzise în bagajul de cală sau de mână. Interdicțiile se referă la lichide și la „mâncăruri gata pregătite (MRE)”. MRE este un acronim pentru Meal Ready to Eat sau Mâncare Gata de Mâncat. Întregul conținut din MRE poate fi consumat rece, însă de obicei felul principal este mai gustos încălzit cu ajutorul unui încălzitor chimic (ce aduce hrana la temperatura de fierbere), fară a fi necesara aprinderea unui foc. Fiecare componenta a meniului este individual ambalata și sigilata în vid.
Prezentăm mai jos lista bunurilor interzise atât în bagajul de cală, cât și în cel de mână, conform Tarom:
Brichete cu flacără oxidantă sau brichete pentru trabuc, chibrituri cu aprindere oriunde
Substanțe corozive
Dispozitive de incapacitare temporară, precum spray paralizant, pulverizator cu piper, etc. ce conțin o substanță iritantă sau incapacitantă
Arme cu electroșocuri (de exemplu, pistol cu electroșocuri cu acționare la distanță) ce conțin bunuri periculoase cum ar fi explozibili, gaze comprimate, baterii cu litiu, etc.
Explozibili, artificii și cartuşe de semnalizare
Lichide inflamabile, precum combustibil lichid pentru brichete, vopseluri și diluanţi
Solide inflamabile, precum chibrituri și articole care se aprind ușor; substanțe predispuse combustiei spontane; substanțe care, la contactul cu apa, emit gaze inflamabile
Gaze (inflamabile, neinflamabile, refrigerante sau otrăvitoare), precum gaz pentru camping, rezerve pentru brichete și aerosoli.
Substanțe infecțioase (produse sanguine și mostre biologice de origine umană sau animală)
Materiale magnetizate
Mâncăruri gata pregătite(MRE)
Substanțe oxidante, precum înălbitori pudra și peroxizii
Substanțe otrăvitoare și toxice, precum pesticide, insecticide, erbicide, etc.
Materiale radioactive
Motoare cu ardere internă sau motoare cu celule de combustibil transportate individual sau încorporate în dispozitiv
Scaune cu rotile sau dispozitive de mers ajutătoare acționate de baterii umede (pe bază de acid)
Orice baterii cu litiu deteriorate, defecte sau retrase de pe piață
Oxigen medical, cilindri cu gaz sau aer, necesari pentru utilizare medicală.Serviciul este oferit doar de către TAROM contra cost
Echipament de securitate ce conține substanțe pirotehnice sau explozive
Aragaze de camping și butelii/canistre pentru combustibil
Orice vehicule electrice cu auto-balans acționate de baterii cu litiu, de exemplu, vehicule electrice: plăci de echilibru cu pernă de aer, patine electrice, Segway, plăci pentru apă, Urunners, etc.
Bagaje echipate cu baterii cu litiu, altele decât celule cu litiu tip butoni (e.g. baterii tip ceas), având bateriile special proiectate să încarce alte dispozitive şi care nu pot fi detaşate
Baterii fără marcaje/etichete sau cu marcaje/etichete ilizibile
Brichete acţionate de baterii Litiu-ion sau Litiu-metal (ex. brichete cu laser de plasmă, brichete cu bobine Tesla, brichete cu mono şi dublu arc electric, brichete flux) fără capac de siguranţă sau modalităţi de protejare împotriva activării accidentale
Bagaje care au încorporate baterii Litiu-metal nedetaşabile ce depăşesc 0.3 g de Litiu-metal sau cu o putere mai mare de 2.7 Wh
Chibrituri “Strike anywhere”, brichete “blue flame”, brichete pentru trabucuri sau brichete acţionate de baterii cu Litiu neprevăzute cu un capac de siguranţă sau alte mijloace de prevenire a activării accidentale.
Bunuri interzise în bagajul de mână
Separat, există o listă cu bunurile interzise în bagajul de mână:
Lame și orice articole ascuțite, neascuțite, metalice sau nemetalice (de exemplu, foarfece de unghii, lame de ras, etc.)
Arme de foc
Cartușe și muniție pentru arme de vânătoare și de tir sportiv
Sticle de parfum ce depășesc 100 ml/3.4 fl. Oz
Recipiente de aerosoli pentru uz cosmetic ce depășesc 100 ml/3.4 fl. Oz
Arme de jucărie sau replici de arme
Termometru cu mercur pentru uz medical sau clinic. Poate fi transportată maximum o bucată de persoană doar în bagajul de cală dacă este împachetat în carcasă de protecţie
Sursa: adevarul.ro