Ce le este interzis preoților în noaptea de Anul Nou. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române: „O practică regională, neaprobată“

Ce le este interzis preoților în noaptea de Anul Nou. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române: „O practică regională, neaprobată“

O slujbă cerută de credincioși aflați la ananghie, practicată mai ales în biserici din sudul țării chiar și la cumpăna dintre ani, este interzisă cu desăvârșire de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a fi oficiată în noaptea dintre ani.

Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit la 1 ianuarie FOTO: arhiva

Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit la 1 ianuarie FOTO: arhiva

Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, sfânt prăznuit la 1 ianuarie, sunt cele mai cunoscute exorcisme din Biserica Ortodoxă Română, fiind foarte solicitate de către credincioșii aflați la mare necaz.

Sfântul Sinod al BOR a uniformizat, printr-o hotărâre adoptată în anul 2011, citirea acestor molitfe, excluzând noaptea dintre ani ca moment în care preoții să poată face asta.

Preotul profesor Nicolae Necula notează în lucrarea sa „Biserică și Cult” că, în sine, aceste molitfe sunt rugăciuni cu un specific deosebit, şi anume acela că sunt citite sub formă de blestem asupra duhului şi puterii celui rău, adică a diavolului. Ele trebuie citite numai în cazuri de excepţie, şi nu pentru orice întâmplare rea sau neplăcută din viaţa noastră.

Conform punctului 7 al hotărârii nr. 630 din 17 februarie 2011 a Sfântului Sinod „privind rânduiala liturgică unitară în Biserica Ortodoxă Română pentru slujba ce se oficiază în noaptea trecerii dintre ani, precum și pentru respectarea rânduielii citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare”, citirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea dintre ani este catalogată drept o „practică dăunătoare unității liturgice”,săvârșită cu ostentație sau din motive pecuniare”.

În cuprinsul hotărârii se mai menționează că această practică este regională, inexistentă în alte zone ale țării, și nu este aprobată de Sfântul Sinod.

„Pentru a se evita excesele străine de duhul credinţei şi al bunei-cuviinţe pastorale, precum şi practicile dăunătoare unităţii liturgice, săvârşite cu ostentaţie sau din motive pecuniare, Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor.

În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori”, a decis Sfântul Sinod.

Molitfele Sfântului Vasile cel Mare nu se citesc deci în zi de 1 ianuarie pentru că nu este zi de post. Luni, 1 ianuarie 2024, în Biserica Ortodoxă este praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului și cinstirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și a mamei sale, Sfintei Emilia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…