Ce jocuri se fac acum în spatele ușilor închise, în politică
Toată lumea pleacă de la ceea ce a devenit o certitudine: Guvernul PSD condus de Dăncilă va pica la votul moțiunii, joi.
Leadership-ul PSD este în comă. Doar gruparea din jurul Vioricăi Dăncilă, condusă din umbră, cu disperare, de Adrian Năstase, mai speră într-un miracol. În restul găștilor e degringoladă. Odată cu căderea guvernului va veni însă și prăbușirea partidului la vot și în sondaje. Cel mai probabil, și la prezidențiale, dar și până la locale, PSD va bălti undeva pe la 10-12 la sută.
Aici încep să apară însă lucrurile care dau fiori pentru viitor. Cel care va umple sacul din toate punctele de vedere va fi Victor Ponta. Și PSD-ul său cu nume schimbat șmecherește în Pro România. După căderea guvernului el se va consolida parlamentar și va fi joly joker-ul Parlamentului. Cel mai probabil, Pro România va egala ca pondere PSD.
Însă surpriza cea mare, din păcate, va fi clasarea candidatului susținut de Ponta și Tăriceanu la prezidențiale pe locul doi după primul tur! Acest lucru va face din Mircea Diaconu un actor politic puternic în următorul an. Prilej cu care vuvuzelele TV ale penalilor vor avea un nou erou reinventat.
La USR este o mare dezamăgire în interior. Chiar dacă și noi am titrat cu alte cuvinte, mai scandaloase, dezamăgire este cuvântul potrivit. Din păcate. Pentru că liderul lor, Dan Barna, îi trage în jos. Probabil, o spun foarte mulți, o separare de PLUS, partidul de 3-4 procente al lui Cioloș, și o conducere colegială, cu mai mulți lideri, ar putea reseta activiștii partidului. Aflați acum într-o stare de confuzie profundă.
Ratarea obiectivului propus la prezidențiale, intrarea în turul doi, va duce la noi convulsii și, cel mai probabil, la noi alegeri pentru șefia partidului, după 10 noiembrie. Nu ar fi exclus să se producă chiar și o scindare, prin plecarea lui Barna și a celor din jurul lui, apropiați de Cioloș, la PLUS. Iar Nicușor Dan să se întoarcă în USR.
Și în PMP se desfășoară în aceste zile evenimente interesante. Băsescu face presiuni pentru neutralitatea la votul pe moțiune(adică să nu se prezinte parlamentarii la vot, joia viitoare). Tomac este în corzi. Pentru că intrarea lui Paleologu în cursa prezidențială, unde va scoate un scor neașteptat de bun, îi va submina autoritatea în partid și va trebui s-o împartă, după 10 noiembrie, cu Paleologu. Mai mult, el a luat bani la europarlamentare de la tatăl deputatului care i-a luat locul în Parlament!
Deși pare marele câștigător pe toate planurile, PNL nu este liniștit. Președintele Iohannis îl va nominaliza pe Ludovic Orban premier desemnat și îi va cere să facă un nou guvern. NU va face altă propunere dacă Orban va cădea la vot în Parlament! Însă odată votat premier Orban, acesta nu va vrea să cedeze și conducerea partidului, va dori s-o păstreze. Cel mai probabil împotriva sfaturilor președintelui și a liderilor partidului. Mandatul lui Orban expiră după parlamentarele de la anul. Și el va vrea să se folosească de funcția de premier pentru a-și consolida puterea în partid pentru a fi sigur că va fi nominalizat să formeze guvernul și la anul. Lucru puțin probabil.
Marele pericol: Eșuarea formării unei alianțe de guvernare PNL/USR va readuce PSD la Putere sub deghizarea de Pro România
Niciun partid parlamentar nu va reuși să obțină majoritatea absolută la parlamentarele din toamna lui 2020. Conform tuturor estimărilor, în condițiile în care la localele de la anul USR va câștiga Bucureștiul(are în sondaje peste 50 la sută acum, iar Nicușor Dan sare singur de 40%) și-și va împărți cu PNL marile orașe, PNL și USR vor avea separat cam câte 30 la sută. Restul se va împărți la ceilalți. Dacă aceste două partide nu se vor înțelege să guverneze împreună având o majoritate zdrobitoare în Parlament, cu care pot iniția lejer chiar modificarea Constituției, unul dintre ele va guverna aliindu-se cu Ponta. Care nu va lua sub 10 la sută în 2020.
Mici explicații
Poate nu știați, dar în toate sondajele, cel puțin 30 la sută din electoratul USR declară că va vota la prezidențiale cu Klaus Iohannis. Asta pentru cei care vor sări ca arși că nu intră Barna în turul doi. Conform ultimelor măsurători, electoratul care a votat conjunctural PSD în 2016 se îndreaptă către Diaconu și Cumpănașu. În județele din Sud este dezastru pentru candidatul PSD în competiția cu Cumpănașu.