Ce înseamnă prezența record la vot? Sociolog: „Ambele tabere au fost motivate, vom avea un Parlament pestriț”

Ce înseamnă prezența record la vot? Sociolog: „Ambele tabere au fost motivate, vom avea un Parlament pestriț”

Românii s-au mobilizat exemplar și până la ora 16.00 am avut o prezență record la vot. Sociologul Vladimir Ionaș spune că este greu de spus în ce direcție se va îndrepta votul românilor, deoarece s-a mobilizat atât tabăra suveranistă cât și electoratul partidelor tradiționale.

Vom avea un Parlament pestriț, spune sociologul Vladimir Ionaș. FOTO: Inquam Photos

Vom avea un Parlament pestriț, spune sociologul Vladimir Ionaș. FOTO: Inquam Photos

Prezență record la vot : până la ora 16.00, votaseră 38.17% dintre alegători, adică aproape 7 milioane de români. Acum patru ani doar 22.43% din electorat votase până la ora 16.00.

Întrebat dacă această prezență la vot poate să ne indice direcția în care au votat alegătorii, sociologul Vladimir Ionaș a susținut:

„E greu de spus exact în ce direcție pentru că emoție a fost pe două direcții. Pe de o parte a fost această emoție de susținere pentru partea suveranistă provenită de la candidatul care reușit să ajungă surprinzător în turul al doilea. Și pe de altă parte, a existat și o emoție, o furie, o frică față de necunoscut care a mobilizat electoratele celor trei partide mari principale pe care le știm cu toții”.

În acest context, spune sociologul, e foarte greu de spus în momentul acesta care dintre cele două tabere a fost mai mobilizată.

„Este destul de greu de anticipat, dar uitându-ne pe faptul că în continuare urbanul are o prezență mai bună decât ruralul, în rural pare că mobilizarea nu e una atât de bună, este posibil să ajungem să avem un parlament destul de pestriț, într-o formă care să nu ducă la o majoritate atât de confortabilă, încât să știi că patru ani lucrurile vor fi foarte clare”, a explicat sociologul.

El a concluzionat că totul „se joacă” până în ultima ora înainte de închiderea urnelor de vot.

„Vom avea un parlament destul de pestriț”

Toate indiciile arată că vom avea un parlament destul de pestriț, subliniat Ionaș. „Important pentru societatea noastră, dacă vrem să păstrăm direcția europeană, este ca partidele pro-occidentale să reușească să aibă o majoritate să zicem așa liniștitoare, să se apropie de 60 % sau ceva de genul acesta.”

În acest caz, indiferent de numele președintelui care va fi ales în turul II, va exista o garanție că România va continua pe o traiectorie europeană, a mai spus expertul.

În mod normal, a mai spus el, până anul acesta, de obicei, în prima parte a zilei, ieșea foarte mult la vot, zona rurală și persoanele în vârstă, oamenii de peste 45 de ani. „De data aceasta, ca și la turul I al alegerilor prezidențiale, ca și la alegerile locale de altfel, lucrurile nu au mai fost în aceeași linie. Ies la vot indiferent de oră toate categoriile cu o singură excepție, seara după ora 17 când se și întunecă, ruralul și persoanele în vârstă înregistrează o scădere în participare. Până la urmă e natural să se întâmple lucrul ăsta”.

În ceea ce privește sondajele privind rezultatele alegerilor parlamentare, Ionaș este precaut: „E greu de spus deoarece, din păcate, ceea ce ne-a arătat duminica trecută, ziua votului, este că există o spirală a tăcerii extrem de mare. Există un public numeros care nu are încredere să răspundă sincer referitor la opțiunea de vot. Probabil din cauza a ceea ce se întâmplă în spațiu public, reacțiile presei, reacțiile analiștilor, pare că de multe ori să ai o anumită viziune politică nu e corect, și atunci oamenii preferă să fie să nu răspundă, fie să te mintă, să spună că a votat cu unul din cei care sunt acceptați de societate și în realitate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine care spune multe...

2 VIDEO Un nou trend misterios, „Ascultăm și nu judecăm”, ia amploare pe TikTok

3 Aici se face diferența, oameni buni! / Mississippi, cel mai sărac stat din SUA, rivalizează cu Germania, cea mai mare economie europeană

4 VIDEO Priviți, oameni buni, asta înseamnă Rusia!

5 De citit ce scrie profesorul Valentin Naumescu despre alegerile prezidențiale