Ce înseamnă prezența bombardierelor strategice americane în România. Explicațiile unui fost reprezentant al României la NATO

Ce înseamnă prezența bombardierelor strategice americane în România. Explicațiile unui fost reprezentant al României la NATO

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, a explicat implicațiile pe care le are prezența celor două bombardiere strategice americane pe teritoriul României.

Bombardierele strategice americane. Foto: MAPN / Facebook

Bombardierele strategice americane. Foto: MAPN / Facebook

Cele două bombardiere strategice americane au aterizat, duminică, la Baza Kogălniceanu și vor participa la misiunea Bomber Task Force Europe 24-4, a anunțat Ministerul Apărării Române.

„Flancul estic al NATO este mai puternic în această zi! Pentru prima dată, bombardierele B-52 Stratofortress de la Barksdale Air Force Base au aterizat în România în sprijinul Bomber Task Force Europe. Aliații și națiunile partenere profită de orice ocazie pentru a se antrena împreună, pentru a îmbunătăți pregătirea și pentru a promova pacea și securitatea în regiunea europeană”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, pe pagina de Facebook a MAPN.

Potrivit generalului (r) Virgil Bălăceanu (foto), omul care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles, prezența acestor bombardiere arată importanța strategică pe care o dau Statele Unite ale Americii flancului sud-estic al NATO, al cărui pivot este România.

„Prezența lor înseamnă și exerciții legate de logistică și de asigurarea condițiilor de zbor, pe care le întrunește aeroportul Mihail Kogălniceanu, de cooperare și interoperabilitate cu Forțele aeriene române și de perfecționare a tehnicilor, a procedurilor și a tacticilor, de întrebuințare a acestor bombardiere în luptă. Noi folosim acest termen de întrebuințare în luptă, în sensul de pregătire pentru luptă, nu de intrare în război”, spune președintele al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu. Sursa: Asociația Ofițerilor în Rezervă din România.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu. Sursa: Asociația Ofițerilor în Rezervă din România.

Există un dezechilibru de forțe între flancul de nord-est al NATO, al cărui pivot este Polonia și flancul de sud-est, unde pivot este România, iar un astfel de exercițiu ce vizează dislocarea unor trupe și echipamente NATO, poate fi văzut ca un punct în plus pentru flancul de sud-est al NATO, arată generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Bombardierele construite în anii ‘50 nu mai sunt destinate războiului nuclear pentru care au fost proiectate, ci pentru scopuri convenționale, dar rămân eficiente.

„Ele sunt destinate adâncimii operativ-strategice. Deși B-52 Stratofortress pare un bombardier vechi, mai există în flota aeriană a SUA peste 40 de asemenea bombardiere. Războiul din Ucraina reactualizează și echipamentele mai vechi și pe cele în dotare, dar și nevoia unor echipamente noi, în sensul în care războiul din Ucraina este un război de tip clasic, un război mecanizat, cu acțiuni de luptă pe poziție, manevriere, dar și cu acțiuni de lovire în adâncime”, afirmă generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Este exclus ca bombardierele să lovească ținte din Federația Rusă sau ținte de pe teatrul de război din Ucraina, potrivit fostului reprezentat al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles

„Nu este altceva decât un exercițiu în care cele două bombardiere, într-un scenariu pe care, sigur, nu îl știm, cu acțiunea unor forțe inclusiv din partea forțelor aeriene, cu o parte din elementele exercițiului care în mod sigur sunt simulate, desfășoară o acțiune de luptă de tip exercițiu, pentru identificarea celor mai bune proceduri, tehnici și tactici specifice întrebuințării aviației de bombardament operativ-strategic”, spune generalul (r) Virgil Bălăceanu.

De ce au fost însoțite de Mig-uri rusești

Este pentru prima dată când bombardiere strategice americane operează în România. Anterior, acestea au fost interceptate de aeronave rusești deasupra Mării Barenț, însă Forțele Aeriene ale SUA arată că zburau în spațiul aerian internațional.

„Momentul care este comentat atât de mult la ora actuală, legat de faptul că atunci când au survolat Marea Barenț au fost însoțite de avioane de luptă rusești, nu are nimic spectaculos. Acest lucru se întâmplă de ambele părți. Și rușii când ies cu bombardierele în zbor în spațiul aerian internațional, în zona nordului, acestea sunt însoțite imediat de către aeronave care execută poliția aeriană din partea NATO. Erau însoțite și din partea forțelor aeriene din Finlanda și Suedia, când acestea nu erau în NATO. Este o misiune de ați demonstra prezența și controlul în zonă de ambele părți”, arată președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.

Nu putem să creăm postura de descurajare a NATO, dacă nu avem o prezență activă, consistentă și pe perioade de timp cât mai lungi a forțelor NATO în zona flancului de sud-est, mai ales pe teritoriul României, adaugă generalul în rezervă.

„Niciun exercițiu nu este eficient dacă îl desfășori pe o hartă, fie ea digitală, sau pe calculator. Exercițiile îți pregătesc forța pentru postura de descurajare și de apărare, prin aceste aplicații. Noi le spunem aplicații cu trupe în teren. Ca atare este un semn bun asupra faptului că poate vom asista la o reechilibrare a capabilităților NATO, în cele două flancuri, de nord-est și de sud-est”, afirmă acesta.

Este prima dată când bombardiere strategice americane operează din România. În timpul desfășurării misiunii, bombardierele vor funcționa sub numele a 20-a Escadrilă Expediționară de Bombardament, care va fi integrată cu Aliații NATO și alți parteneri internaționali.

„În contextul global de astăzi, este vital să fim pregătiți pentru a oferi o gamă largă de capabilități viabile de la distanțe mari. Această reeditare a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a ne perfecționa tacticile, tehnicile și procedurile agile de luptă", a transmis Generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa - Forțele Aeriene ale SUA în Africa (USAFE-AFAFRICA).

Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că avioanele de război ruseștii au împiedicat două bombardiere strategice americane să îi încalce granița de stat peste Marea Barenț.

După ce au detectat o țintă aeriană care se apropia de granițele ruse, armata a folosit avioane de luptă MiG-29 și MiG-31, se arată într-un comunicat al ministerului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii