Ce înseamnă pentru România aderarea deplină la Spațiul Schengen. Beneficiile aduse fiecărui român și companiilor
România se va integra complet în spațiul Schengen din ianuarie 2025, după ce inițial a aderat la spațiul european de liberǎ circulație maritim și aerian, din 31 martie, 2024. Integrarea terestră aduce o mulțime de avantaje, în special pe plan economic.
Imaginile cu camioanele oprite la graniță vor deveni amintire. FOTO Pixabay
Premierul Marcel Ciolacu, alături de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a u anunțat, vineri, 22 noiembrie, de la Budapesta, intrarea României în Schengen . Aderarea la spațiul terestru va fi începând cu ianuarie 2025. Premierul maghiar a precizat că decizia va fi anunțată oficial pe 12 decembrie, la Bruxelles, în Consiliul Justiție și Afaceri Externe (JAI).
Informația a fost confirmată și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , care a salutat faptul că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.
Aderarea la spațiul terestru Schengen va aduce o serie de beneficii, mai cu seamă economice. Potrivit Poliției de Frontieră, benficiile sunt următoarele:
„Aderarea unei țări la spațiul Schengen are că efect ridicarea controalelor între frontierele interne dintre statele membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală. Ulterior acestei decizii, trecerea frontierei interne Schengen se poate realiza fără restricții, putând fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării. Cu toate acestea, dreptul statelor membre de a impune necesitatea deținerii unui document de identitate valabil nu este afectat”.
Asta înseamnă că românii nu vor mai fi supuși unor controale la frontiera statelor Schengen, iar cel mai avantaj îl vor avea companiile de comerț și firmele transportatoare. Potrivit unor cifre neoficiale, România pierdea câteva miliarde de euro anual din cauza controalelor la frontieră, iar de multe se ajungea în situația în care camioanele cu marfă petreceau zile întregi la graniță.
Inetgrarea deplină a României la Schengen este și un semnal important pentru anumiți investitori. Multe companii au ezitat să investească în România din cauză că, pe lângă infrastructura deficitară, controalele amănunțite la graniță însemnau alt timp pierdut.
De departe cel mai mare avantaj este însă dat de libertatea de mișcare a cetățenilor statelor membre.
Sursa: adevarul.ro