Ce înseamnă Paștele pentru români: o ancoră în trecut și o conexiune profundă cu familia și valorile fundamentale

Ce înseamnă Paștele pentru români: o ancoră în trecut și o conexiune profundă cu familia și valorile fundamentale

Un studiu Reveal Marketing arată care sunt schimbările semnificative în modul în care românii sărbătoresc Paștele. Se observă o tendință de a evita agitația comercială și de a adopta obiceiuri mai simple și prietenoase cu mediul înconjurător.

Se schimbă obiceiurile de Paște ale românilor- Foto Arhivă

Se schimbă obiceiurile de Paște ale românilor- Foto Arhivă

Creșterea interesului pentru călătorii de Paște și importanța legăturilor interpersonale și tradițiilor culturale în această sărbătoare sunt aspecte cheie evidențiate de cercetare. De asemenea, se subliniază entuziasmul și participarea largă la activitățile pascale, precum și atitudinea pozitivă față de pregătirea și darurile asociate acestei sărbători.

Schimbările în modul de celebrarea a Paștelui au fost observate de 44% dintre români în ultimii ani, conform unui studiu Reveal Marketing.

Majoritatea românilor preferă să petreacă Paștele în familie, participând la activități tradiționale. Mai exact, 79% din cei intervievați intenționează să își petreacă Paștele acasă, în familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere.

Schimbările în obiceiurile de Paște sunt atribuite dorinței de a evita agitația comercială (39%), de a adopta unele obiceiuri mai simple și prietenoase cu mediul înconjurător pentru a reduce consumul excesiv (30%), și tranziției către o abordare mai modernă a sărbătorii (22%).

Pentru mulți români, Paștele înseamnă o combinație între legăturile interpersonale și tradițiile culturale. Percepția asupra tradițiilor pascale variază în rândul românilor, pentru 41%, acestea reprezintă o ancoră în trecut și o conexiune profundă cu valorile familiei, în timp ce pentru 32% sunt o oază de liniște într-o lume tehnologizată. În același timp, 18% consideră că tradițiile s-au estompat, adaptându-se stilului de viață modern.

Majoritatea românilor, adică 67%, vor să cumpere cadouri de Paște, mai ales copiilor, 64%, și partenerilor de viață, 60%.

O altă tendință notabilă este creșterea dorinței de călătorii în țară sau în străinătate de Paște, procentul crescând de la 11% în 2023 la 16% în 2024. Cei cu vârste între 35 și 44 de ani sunt cei mai interesați de astfel de experiențe, cu un procent de 21%.

Un factor care ar putea explica interesul pentru călătorii este faptul că Paștele ortodox se sărbătorește în acest an foarte aproape de 1 Mai, Ziua Muncii, considerată sărbătoare legală în țara noastră.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…