Ce înseamnă „detoxifierea de dopamină” și cum se poate face
Detoxifierea de dopamină se referă la a lua pauză de la orice conduce la stimularea acesteia. Ecranele digitale, gadgeturi, produse alimentare precum zahărul sau dulciurile, toate au acest rol, de a stimula secreția de dopamină.
Postul de ecrane FOTO Pixabay
Practic, în ciuda faptului că asocierea celor doi termeni, „detoxifiere” și „dopamină” nu este cea mai fericită, ideea poate duce la o „sănătate mintală sporită”, arată Hot News . Expresia de fapt se referă la o recalibrare a dopaminei ca efect al înlocuirii unor obiceiuri proaste. Este impropriu spus „detoxifiere”, deoarece termenul indică e eliminare a ceva ce este dăunător (precum toxinele). Iar dopamina nu intră în această categorie. Însă, deși ușor forțată expresia, specialiștii acceptă că are efecte benefice.
„Postul de ecrane”, cum a fost supranumită, reprezintă o pauză de la folosirea dispozitivelor electronice și înlocuirea acestor activități cu plimbări, ieșiri în natură și se adresează celor care sunt dependenți de activitățile în social-media și de folosirea gadgeturilor.
Acest „post de ecrane” se pare că are beneficii dovedite asupra sănătății mintale.
Ideea a prins la unii tineri, care chiar au trecut la fapte. Un Tik Toker care a ținut acel „post” timp de șapte zile a împărtășit experiența pe rețelele de socializare. El a mărturisit că această pauză îți reglează răspunsul la dopamină și te face să te simți mai calm, mai puțin anxios, cu o minte mai clară și mai concentrată . „Începi să te bucuri de lucrurile mici și observi mai multe lucruri. Începutul este greu, dar merită din plin”, a concluzionat el.
Sursa: adevarul.ro