Ce înseamnă decizia lui Putin de a transfera arme nucleare tactice în Belarus. Analiza CNN

Ce înseamnă decizia lui Putin de a transfera arme nucleare tactice în Belarus. Analiza CNN

Când Vladimir Putin rostește cuvântul „nuclear”, lumea devine atentă, iar asta pare să se numere printre motivele care îl determină pe liderul de la Kremlin să lanseze amenințarea, relatează CNN.

Belarusul a cerut Rusiei arme nucleare FOTO Profimedia

Belarusul a cerut Rusiei arme nucleare FOTO Profimedia

Vladimir Putin tocmai ce și-a anunțat intenția de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, țara vecină aliată de unde și-a lansat parțial invazia asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Ca de fiecare dată când liderul de la Kremlin face un anunț, lumea trebuie să se uite cu atenție la detalii și să studieze contextul acestuia.

Armele pe care Putin plănuiește să le transfere în Belarus nu sunt nicidecum uriașele rachete balistice intercontinentale ale Rusiei, adică armele strategice nucleare ce pot suna sfârșitul lumii. Putin vorbește, de fapt, de arme nucleare tactice - mici, dar puternice, acestea pot fi folosite în scopul de a atinge anumite obiective pe câmpul de luptă.

Problemele lui Putin s-au înmulțit

În ultimul an, Putin a adus în repetate rânduri în discuție riscul unui război nuclear, în special atunci când operațiunea sa militară se poticnea.

Situația de pe câmpul de luptă ar putea fi și de data asta explicația pentru anunțul lui Putin. Liderul de la Kremlin se confruntă cu o mulțime de probleme.

Forțele rusești bombardează continuu din aer orașele ucrainene, dar pe teren nu reușesc să înainteze prea mult.

Apoi, cu excepția unor noi acorduri comerciale, Putin nu a obținut prea multe de la summitul cu Xi Jinping. În schimb, Rusia a ieșit din această vizită cu statutul de partener junior al Chinei.

O altă sursă de probleme este mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui.

Subtextul anunțului lui Putin

În ceea ce privește subtextul anunțului său recent, Putin își apăra decizia susținând că vine ca reacție la munițiile antitanc cu uraniu sărăcit pe care Marea Britanie le va furniza Ucrainei.

Spunând că este vina părții adverse, Putin denunță ceea ce consideră a fi o escaladare foarte periculoasă. Regatul Unit respinge ideea că obuzele cu uraniu sărăcit au legătură cu armele nucleare, scopurile lor fiind pur convenționale.

Putin a anunțat că Rusia a început deja să construiască o instalație de depozitare pentru armele nucleare tactice în Belarus, care va fi gata până în iulie. Nu a furnizat o dată exactă sau când vor fi transferate propriu-zis aceste arme.

Putin nu a uitat să menționeze faptul că în prezent Rusia staționează în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare, precum și un număr de sisteme de rachete cu rază scurtă Iskander, care pot de asemenea să lanseze arme nucleare.

Liderul de la Kremlin a precizat că nu va transfera Belarusului controlul asupra armelor nucleare tactice, un fapt semnificativ în sine în contextul în care Alexandr Lukașenko cere de mult Rusiei să-i ofere atare capabilități.

În 1994, Lukașenko a semnat un acord prin care renunța la armele nucleare strategice pe care Belarusul le deținea la sfârșitul Războiului Rece, subliniază ei.

De ce a luat Lukașenko o astfel de decizie? Un diplomat a indicat că va fi necesar ca armele să fie întreținute de forțele rusești care ar staționa permanent pe teritoriul belarus, semn că Lukașenko a intrat și mai mult sub controlul lui Putin.

Pe de altă parte, administrația Biden nu a dat semne că ar fi prea neliniștită de anunțul lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a admis că SUA monitorizează implicațiile declarației lui Putin, dar a adăugat: „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO".

Și totuși, mutarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus le aduce mai aproape nu doar de granițele Ucrainei, ci și de cele ale Poloniei, Lituaniei și Letoniei, țări aliate NATO.

Mișcarea lui Putin ridică nivelul de amenințare în Europa, ceea ce a fost și intenția lui Putin, conchide analiza realizată de CNN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”