Ce înseamnă „bio”, „eco”, „organic” și „natural”? Diferențele dintre termeni

Ce înseamnă „bio”, „eco”, „organic” și „natural”? Diferențele dintre termeni

Scopul agriculturii ecologice este producerea de alimente în cel mai natural mod cu putinţă, cu reducerea la minimum a impactului asupra mediului.

Produse lactate bio

Produse lactate bio

Scopul agriculturii ecologice este producerea de alimente în cel mai natural mod cu putinţă, cu reducerea la minimum a impactului asupra mediului.

În ultimii ani, interesul pentru un stil de viață sănătos a crescut foarte mult, prin dezvoltarea diversității de produse pe piață. Așa se face că au apărut produse precum ecologice, biologice, organice etc.

Termeni precum eco, bio și organic exprimă de fapt același lucru și sunt folosiți pentru a desemna aceleași caracteristici ale produselor.

Ei sunt folosiți în funcție de țară, dar practic comunică același lucru, pentru că un produs ecologic, biologic sau organic nu conține pesticide sau substanțe chimice toxice, hormoni de creștere sintetici sau antibiotice, aditivi sau conservanți artificiali și materia primă este cultivată și crescută folosind metode de agricultura ecologică.

De cele mai multe ori, specialiştii merg pe ideea că aceste produse de tip bio , eco sau organic sunt mai sănătoase, de aici provenind şi o parte din ideea că aceste produse trebuie să fie şi mai scumpe.

În Comunitatea Europeană, de la fermă la consumator, de la seminţe la alimentele prelucrate finale, legislaţia europeană garantează că alimentele etichetate bio, eco sau organic au fost produse, prelucrate, stocate, transportate, manipulate şi distribuite în conformitate cu standarde specifice. Scopul agriculturii ecologice este producerea de alimente în cel mai natural mod cu putinţă, cu reducerea la minimum a impactului asupra mediului.

Agricultura organică respinge folosirea hormonilor de creştere, a ingineriei genetice sau a iradierii în vederea conservării alimentelor. Produsele agricole sunt cultivate limitând utilizarea de fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanţe chimice, pe sol netratat cu substanţe sau îngrăşământ chimic de cel puţin 2 ani. De asemenea, agricultura ecologică garantează un standard ridicat de bunăstare a animalelor, iar alimentul etichetat organic trebuie să aibă un conţinut ecologic de minim 95%”, potrivit site-ului reginamaria.ro .

Nu este suficient ca un producător să menţioneze pe ambalaj sau în denumire că produsul este BIO, ECO sau Organic. Trebuie să observi pe ambalaj sigla “produs ecologic UE”. Sigla se foloseşte de mai bine de 10 ani. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai uşor produsele ecologice, iar fermierii şi le pot promova şi vinde în toate ţările din UE.

Sigla este obligatorie pe toate produsele alimentare preambalate din UE, obţinute şi vândute că produse ecologice în UE şi trebuie afişată respectând anumite reguli. Acest lucru este menit să prevină confuzia în rândul consumatorilor, să contribuie la menţinerea încrederii în alimentele bio şi să sprijine autorităţile în regimurile lor de control.

Lângă sigla UE pentru produse ecologice trebuie afişat numărul de cod al organismului de control şi locul în care au fost cultivate/crescute materiile prime agricole care compun produsul. În lipsa acestor însemne, produsul nu este bio, eco sau organic, chiar dacă numele comercial sau descrierea produsului conţin cuvintele bio, ecologic, organic, eco său natural. Dacă există sigla verde, dar sub ea nu este trecut codul organismului de control şi zona de provenienţă, atunci produsul nu este bio, organic sau ecologic.

„Produsele cultivate sau crescute la ţară, în grădină, de persoane care nu utilizează pesticide, fertilizanţi sau alte substanţe de sinteză chimică la creşterea/procesarea produselor pot indica acest lucru în descrierea produsului – „este crescut în mod natural”, însă, atâta timp cât nu au obţinut certificarea de produs ecologic, nu pot utiliza termenii de eco, bio sau organic. Dacă consumatorul are 100% încredere în producător, poate să cumpere produsele fără certificare, însă doar certificarea confirma calitatea acestora”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate